- Ιωάννα Α.

Οικιακες συσκευες

Είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστούμε την ζωή σε έναν κόσμο χωρίς μηχανές .Από τα πιο εύκολα έως τα πιο δύσκολα έργα ,όλα είναι δυνατά για τον άνθρωπο με την βοήθεια των μηχανών. Παρά την εξάρτηση μας από τα μηχανήματα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο πολύ τα χρησιμοποιούμε. Κατά την δική μου άποψη, ο τομέας , στον οποίο αντιλαμβανόμαστε περισσότερο τις μηχανές είναι αυτός της οικιακής χρήσης. Για αυτό τον λόγο στη εργασία που ακολουθεί θα παρουσιαστούν οι σημαντικότερες από τις συσκευές, τις οποίες και χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας.

Επικοινωνία- ψυχαγωγία

Α) τηλεόραση

Jacques Ellul´s 1965 classic Propaganda - The Formation of Men´s Ideas Plasma TV

Η τηλεόραση είναι ένα σύστημα τηλεπικοινωνίας που χρησιμεύει στη μετάδοση και λήψη κινούμενων εικόνων και ήχου εξ αποστάσεως. Αποτελεί το κυριότερο και δημοφιλέστερο Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας και η χρήση της είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Κατά την δική μου άποψη όμως, η τηλεόραση χαρακτηρίζεται άδικα μέσο ενημέρωσης, καθώς οι κύριες λειτουργίες της είναι ψυχαγωγικές. Φαίνεται αυτό άλλωστε και από το γεγονός ότι προβάλλει περισσότερο ταινίες παρά ειδήσεις.
Ο τίτλος του εφευρέτη της τηλεόρασης διεκδικείται από πολλούς ανθρώπους αλλά εκείνος που κατάφερε να εκπέμψει την πρώτη εκπομπή είναι ο John Logie Baird.source

Β) υπολογιστής

http://www.powerhomebiz.com/images/istockphoto/familyoncomputer.jpg
Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι μια μηχανή κατασκευασμένη κυρίως από ψηφιακά ηλεκτρονικά κυκλώματα και δευτερευόντως από ηλεκτρικά και μηχανικά συστήματα, και έχει ως σκοπό να επεξεργάζεται πληροφορίες. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι ένα αυτοματοποιημένο, ηλεκτρονικό, ψηφιακό επαναπρο¬γραμ¬ματιζόμενο σύστημα γενικής χρήσης το οποίο μπορεί να επεξεργάζεται δεδομένα βάσει ενός συνόλου προκαθορισμένων οδηγιών, των εντολών που συνολικά ονομάζονται πρόγραμμα. Μετά την εφεύρεση του internet ο υπολογιστής χρησιμεύει και ως μέσο ψυχαγωγίας αφού μας επιτρέπει να ακούσουμε μουσική ,να δούμε ταινίες , να ακούσουμε τραγούδια κλπ.
Εφευρέτης του υπολογιστή είναι ο Konrad Zuse
http://histinf.blogs.upv.es/files/2010/11/zuseImagen1.jpg

Γ) τηλέφωνο

http://www.whoguides.com/wp-content/uploads/2009/08/old-telephone.jpg
http://www.normanralph.com/wp-content/uploads/bt_stratus_1500_vlpopup.jpg
Το τηλέφωνο είναι μία συσκευή συνδιάλεξης η οποία μεταφέρει τον ήχο μέσω ηλεκτρικών σημάτων. Συγκεκριμένα πρόκειται για συσκευή που μετασχηματίζει τις ηλεκτρικές ταλαντώσεις σε ηχητικές. Η συσκευή αυτή αποτελείται από πομπό και δέκτη και συνδέεται με καλώδιο με το τηλεφωνικό κέντρο. Ο πομπός έχει μέσα σ' ένα σωλήνα μια μετάλλινη πλάκα μπροστά σε ηλεκτρομαγνήτη. Μόλις ακουστεί η φωνή μας επάνω στην πλάκα, αυτή αρχίζει να κάνει παλμικές κινήσεις ισχυρές ή αδύνατες, ανάλογα με τον τόνο που έχει η φωνή μας, που επηρεάζουν τον ηλεκτρομαγνήτη. Με τη βοήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος, τα ηχητικά κύματα περνούν από το καλώδιο και φτάνουν στο δέκτη που έχει κι αυτός έναν ηλεκτρομαγνήτη μ' ένα διάφραγμα μπροστά του. Το διάφραγμα του δέκτη με τη σειρά του αρχίζει να έχει παλμικές κινήσεις από τα ηχητικά κύματα του πομπού που μεταδίδει ο ηλεκτρομαγνήτης. Μ' αυτόν τον τρόπο η ανθρώπινη ομιλία ξανακούγεται στο ακουστικό με την αναπαραγωγή των ήχων. Ο πομπός και ο δέκτης ενός τηλεφώνου είναι τοποθετημένοι σ' ένα όργανο που λέγεται ακουστικό.
Εφευρέτης : Alexander Graham Bell
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/10/Alexander_Graham_Bell.jpg/220px-Alexander_Graham_Bell.jpg

Μηχανήματα διατροφής

Α) φούρνος

http://homeappliances.files.wordpress.com/2010/09/steam-oven.jpg
Ο φούρνος είναι μια συσκευή η μια εγκατάσταση για την δημιουργία υψηλής θερμοκρασίας.

Β) ψυγείο

http://img.homedit.com/2010/11/fridge-freezer2.jpg
Το ψυγείο είναι μια συσκευή που λειτουργεί ως μέσο αποθήκευσης με αντλία θερμότητας. Χρησιμοποιείται για αποθήκευση προϊόντων, κατά κύριο λόγο τροφίμων. Πολλά τρόφιμα διατηρούνται για περισσότερο χρονικό διάστημα σε ψυχρό και σκοτεινό περιβάλλον παρά έξω από αυτό. Ένα τυπικό οικιακό ψυγείο περιλαμβάνει δύο κύριους μη συγκοινωνούντες χώρους, τη συντήρηση και την κατάψυξη. Η συντήρηση έχει χαμηλή θερμοκρασία, αλλά δεν είναι αρκετή για να παγώσει το νερό,προορίζεται για προϊόντα που θα καταναλωθούν εντός μιας βδομάδας ή ενός μήνα. Η κατάψυξη έχει κατά κανόνα χαμηλότερη θερμοκρασία, ώστε να μετατραπεί το νερό σε πάγο, ενώ προορίζεται για αποθήκευση προϊόντων για μήνες. Άλλα ψυγεία έχουν μηχανισμό για την παραγωγή παγοκύβων ή ψύκτη, δηλαδή βρύση κρύου νερού.

Επιπλέον, περαιτέρω μηχανήματα που διευκολύνουν τη μαγειρική είναι η τοστιερα και η καφετιέρα.

Είδη καθαρισμου

Α) πλυντήριο πιάτων- ρούχων

http://www.aabcoservice.com/wp-content/uploads/2011/04/front-load-washing-machine.gif

http://1.bp.blogspot.com/_8QxQuxQEe6M/S_Xr-JeZjpI/AAAAAAAAACE/6a2MWVYbw_w/s1600/dishwasher2.jpg
Το πλυντήριο είναι μία ηλεκτρική (επαγγελματική ή οικιακή) συσκευή, που σκοπό έχει το πλύσιμο των ειδών ρουχισμού και λοιπών υφασμάτων όπως και αντικείμενων όπως τα πιάτα και τα ποτήρια . Ο όρος πλυντήριο χρησιμοποιείται μόνο στις συσκευές/μηχανές που αντλούν νερό σαν κύριο μέσο καθαρισμού.

Β) ηλεκτρική σκούπα

http://newsroom.electrolux.com/gr/wp-content/common/photos_greece/p025487.jpg

Την σύγχρονή εποχή χρησιμοποιείται και η ηλεκτρική σκούπα, η οποία απορροφά την σκόνη και μικροαντικείμενα τα οποία συλλέγει σε μία εσωτερική αναλώσιμη σακούλα.

Άλλα μηχανήματα

Α) air condition , καλοριφέρ

http://media2.in.88db.com/maa/DB88UploadFiles/2008/09/10/777D8375-0CF9-4431-93BA-37866EC9E1A0.jpg
http://4.bp.blogspot.com/-Obp-CsWYr54/TtE2l5h5JcI/AAAAAAAAFBw/Yn9vdEGeAkw/s1600/kalorifer.jpg

Τα δυο αυτά μηχανήματα είναι υπεύθυνα για την ρύθμιση της θερμοκρασίας. Το air condition πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα παρέχοντας μας εκτός από θερμότητα και κρύο αέρα.

Β) θερμοσίφωνας

http://www.technocosmos.gr/images/howatiliak.jpg
Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι ένα ενεργητικό ηλιακό σύστημα που ζεσταίνει νερό χρησιμοποιώντας την ηλιακή ακτινοβολία. Χρησιμοποιείται ευρύτατα στις χώρες που έχουν μεγάλη ηλιοφάνεια, όπως για παράδειγμα στις χώρες της Μεσογείου και στην Κύπρο.
Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι η απλούστερη και η γνωστότερη ηλιακή συσκευή. Κατά την λειτουργία του γίνεται εκμετάλλευση δυο φυσικών φαινομένων. Με την αρχή του θερμοσιφώνου επιτυγχάνεται η κυκλοφορία του νερού με φυσικό τρόπο χωρίς μηχανικά μέρη (αντλίες κλπ.) ενώ η θέρμανση του νερού γίνεται με την εκμετάλλευση του φαινομένου του θερμοκηπίου που αναπτύσσεται στους συλλέκτες του.

Γ) φώτα

http://houselighting.org/wp-content/uploads/2011/09/Exit-Lights-with-Battery-Back-up-2.jpg
Ο λαμπτήρας, λυχνία ή λάμπα είναι τεχνητή πηγή φωτός τροφοδοτούμενη από στερεά, υγρά, ή αέρια καύσιμα ή από ηλεκτρική ενέργεια. Οι λάμπες φωταερίου, όπως η λάμπα Άουερ, εκμεταλλεύονται το φως που εκπέμπεται από ένα μικρό δίχτυ υφαντικής ίνας, επενδυμένο με οξείδιο του θορίου, που πυρακτώνεται από τη φλόγα ενός αερίου. Οι ηλεκτρικές λάμπες διακρίνονται, με κριτήριο τη λειτουργία τους, σε λάμπες πυράκτωσης, λάμπες τόξου και LED. Αυτό που καθιστά τις λάμπες τόσο χρήσιμες είναι ότι μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τις οποιεσδήποτε εργασίες μας και κατά την διάρκεια της νύχτας , κάτι ανέφικτο προτού ανακαλυφθούν.

Δ) ξυριστική μηχανή , πιστολάκι

http://www.apothema.gr/files/productImages/ES7109S503.jpg
http://mp.hairboutique.com/_images/products/CON%20Airstream%20Dryer.jpg
Ο λόγος που ενοποίησα τα παραπάνω δύο μηχανήματα είναι ο εξής : αποσκοπούν στην υλοποίηση του ίδιου στόχου ,ο οποίος είναι ο καλλωπισμός.

annita_xDannita_xD


Ντάνιελ Γκάμπριελ Φαρενάιτ

Ο Φαρενάιτ γεννήθηκε στις 14 Μαΐου 1686 στο Ντάντσιχ . Στις 14 Αυγούστου 1701 ο Φαρενάιτ έχασε και τους δύο γονείς του οι οποίοι κατανάλωσαν δηλητηριασμένα μανιτάρια και μετέβη στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας για να μαθητεύσει και να εργαστεί σε κατάστημα. Στην Ολλανδία πέρασε και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Το ενδιαφέρον του για τις φυσικές επιστήμες είχε εκδηλωθεί από μικρή ηλικία και, ύστερα από τέσσερα χρόνια θητείας στον επιχειρηματικό κόσμο, αποφάσισε να ασχοληθεί με την κατασκευή επιστημονικών οργάνων. Από το 1707 άρχισε να ταξιδεύει σε πολλά μέρη για να παρατηρήσει τις εργασίες των επιστημόνων και των κατασκευαστών επιστημονικών οργάνων.
Ο Φαρενάιτ επιδόθηκε περισσότερο στη κατασκευή μετεωρολογικών οργάνων και ειδικότερα κατασκεύαζε βαρόμετρα και θερμόμετρα. Αρχικά κατασκεύασε θερμόμετρα οινοπνεύματος, αργότερα όμως βελτίωσε την ακρίβεια των οργάνων του αντικαθιστώντας το οινόπνευμα με υδράργυρο. Εφηύρε επίσης νέο τύπο υγρόμετρου ενώ κατασκεύασε και αραιόμετρο σταθερού βάρους.
Από το 1718 άρχισε να διδάσκει Χημεία στο Άμστερνταμ. Απεβίωσε στην Χάγη το 1736 σε ηλικία μόνο 50 ετών.
Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσίευσε το 1724[6], επινόησε την κλίμακα που σήμερα φέρει το όνομά του Κλίμακα Φαρενάιτ ύστερα από πειραματισμούς με διάφορες θερμοκρασίες. Η κλίμακα Φαρενάιτ διαδόθηκε στη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Βαθμιαία αντικαταστάθηκε με την κλίμακα Κελσίου, ενώ παραμένει σε περιορισμένη χρήση στη Βρετανία και χρησιμοποιείται ακόμη ευρύτατα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Μπελίζε.


γ.κείμενο

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License