- Κωνσταντίνος Γ.

dinos35dinos35

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Βιομηχανική Επανάσταση

Είναι αρκετοί αυτοί που αναρωτιούνται αν η μηχανές έχουν βοηθήσει τους ανθρώπους και κατά πόσο.Υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία καταλέγονται στης μηχανές και στην επιρροή τους στην ανθρωπότητα.
Πρώτα από όλα ένα θέμα που συζητιέται είναι η διαφοροποιήσεις που συμβαίνουν όσο περνάνε τα χρόνια. Πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτό έχει να κάνει με το ότι η ανθρωπότητα εξελίσσεται και έτσι οι αντιλήψεις αλλάζουν. Για παράδειγμα ας δούμε πως είχαν τα πράγματα στην Αρχαία Ελλάδα. Τότε η ισχυρή δύναμη ήταν οι μεγαλοκτηματίες και αυτοί ανέθεταν τις δουλειές στους δούλους οι οποίοι αποτελούσαν την πλειονοτητα.Τοτε στην Αθήνα η οι δουλείες με τις οποίες ασχολούνταν οι δούλοι θεωρούνταν απαξιωτικες και επιπλέον όσοι ασχολούνταν με αυτές υπήρχε ένα κλίμα καταξίωσης των πνευματικών τους δυνατοτήτων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τις ίδιες (αν όχι ίδιες παρόμοιες)αντιλήψεις είχαν τότε και οι Ρωμαίοι δηλαδή το ότι όσοι ήταν τεχνίτες ήταν κατώτεροι για τον λόγο ότι δεν προσέφεραν τίποτα πνευματικά κατά τη γνώμη τους πάντα.
Το Μεσαίωνα επικρατούσε ένα διαφορετικό κλίμα σε ότι αφορά τι δουλειά. Οι μοναχοί αποτελούσαν παράδειγμα λόγο της πειθαρχικής τους εργασία και αποτελούσαν υπόδειγμα για τη μετέπειτα εργοστασιακή οργάνωση της εργασίας. Έτσι με την καινούργια μεσαιωνική αντίληψη υποστήριζαν ότι πλέον δουλείες των τεχνιτών είχαν κατά το περιεχόμενο τους μια δημιουργική δραστηριότητα.
Με τι βιομηχανική επανάσταση αρχίζουν και αλλάζουν τα πράγματα. Συναντάμε για πρώτη φορά τη μισθωτή εργασία που προκαθορίζεται από τον εργοδότη! Αυτή η αντίληψη κυριάρχησε με τον Γερμανό κοινωνιολόγο Μ Βέμπερ ο οποίος υποστήριξε πως ο προτεσταντισμός συνέβαλε στην ανάπτυξη της ιδέας του μόχθου και της αφοσίωσης του ατόμου στην εργασία του. Με την βιομηχανική επανάσταση λοιπόν η εργασία γίνεται λόγος ύπαρξης της εργατικής τάξης και η πηγή πλουτισμού της αστικής τάξης.

Οργάνωση παραγωγής και νέες μορφές απασχόλησης

Στη συνέχεια μετά από διάφορες αντιλήψεις περί το πώς πρέπει να οργανωθούν οι παραγωγές των εργοστασίων ο Τέιλορ προτείνει την ορθολογικοποίηση των εργασιών κατανέμοντας την εργασία :Α)οριζόντια έτσι ώστε κάθε εργάτης να εκτελεί μέρος της συνολικής εργασίας)καθετα,ετσι ώστε να διαχωρίζεται η σύλληψη της οργάνωσης τις εργασίας από την εκτέλεση της.Με αυτόν τον τρόπο ήθελε οι εργάτες να γίνουν ποιο αποτελεσματικοί και να περιορίσουν την επανάληψη μερικών κινήσεων. Ο Φορντ στην συνέχεια βασιζόμενος στη θεωρεία του Τέιλορ προσθέτει στην οργάνωση εργασίας την σειρά της συναρμολόγησης,δηλαδή να μην μετακινούνται οι εργάτες αλλά τα αντικείμενα προς αυτούς.Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε:1)Να μείωση το μη ωφέλιμο εργάσιμο χρόνο(πχ ομιλίες εργατών),2)τη μείωση του χειρονακτικού προσωπικού,3)την αύξηση ρυθμού εργασίας,4)τη μαζική παραγωγή αγαθών,5)τη δυνατότητα μαζικής ενσωμάτωσης στο εργατικό δυναμικό των μη καταρτισμένων(συνήθως αναλφάβητοι),6)τη μηχανοποίηση των εργοστασίων
Στη συνέχεια με την αμφισβήτηση του τειλορισμού που ξεκινά στην Αμερική το 60 παρατηρούνται από πολλές βιομηχανίες αυτοκινήτων πολλές μεταρυθμίσεις.Ως αποτέλεσμα έiχε να γίνουν πολλές απεργίες και έτσι οι εργαζόμενοι κέρδισαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και ανάπτυξη της κοινωνικότητας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας..
Στη συνέχεια η συνεχής ανάπτυξη των μηχανών οδήγησε σε νέες μορφές απασχόλησης και επηρέασε τη δομή της εργασίας.Για παράδειγμα πλέον ο προϊστάμενος μπορεί να είναι αυτός που θα χειρίζεται όλες τις πληροφορίες και ταυτόχρονα να μην έχει σφαιρική γνώση του θέματος.Επιπλέον ,λόγο της ανάπτυξης της τεχνολογίας αλλάζουν και τα κριτήρια της δουλείας καθώς χρειάζονται περισσότερες δεξιότητες και ειδικά στη νέα τεχνολογία.Όλες αυτές οι αλλαγές στην τεχνολογία γέννησαν νέες μορφές απασχόλησης που ονομάστηκαν ευέλικτες.Μερικές από αυτές είναι η μερική απασχόληση(part time job)η ακόμα και όταν κάποιος δουλεύει για ένα βράδυ.
Όλες αυτές οι αλλαγές στην εργασία έκαναν πολύ γρήγορα παρελθόν τα μοντέλα εργασιών των Τέιλορ και Φόρντ και πλέον η εμφάνιση των νέων τεχνολογικών μηχανημάτων διαμόρφωσαν μία διαφορετική κουλτούρα εργασίας.

Τεχνολογική Ανεργία

Σύμφωνα με μελέτες η τεχνολογική ανεργία δεν είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης των νέων τεχνολογιών αλλά του τρόπου με τον οποίο εφαρμόζονται αυτές.Το θέμα είναι ότι η τεχνολογία αποτελεί κοινωνική σχέση και με αυτή τη λογική υπόκειται τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην ανάπτυξη της αλλά και την εφαρμογή της .Κάτω υπό αυτές τις συνθήκες η τεχνολογία παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των επαγγελμάτων αλλά και των δεξιοτήτων και ουσιαστικά λειτουργεί ενάντια στους εργαζόμενους.Οπότε φυσικό είναι πολλοί να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όλα αυτά γίνονται για τη μείωση των εργαζομένων με τους μόνους κερδισμένους να είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες εξασφαλίζουν περισσότερη δουλειά σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερα χρήματα.
Όλο αυτό γίνεται και χειρότερο καθώς παρόλο που οι επιχειρήσεις έχουν όλο και μεγαλύτερο κέρδος αυξάνουν συνεχώς το οράριο εργασίας αυτών που δουλεύουν χωρίς ωστόσο να αυξάνεται και ο μισθός σε σημείο να τους εκμεταλλεύονται επειδή ξέρουν ότι όλοι έχουν ανάγκη από δουλειά.
Τέλος λοιπόν καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται η τεχνολογία και όχι η ίδια η τεχνολογία οδηγούν στο μεγάλο ποσοστό ανεργίας που υπάρχει.Έχουν γίνει τόσες μελέτες που αποδεικνύουν ότι η τεχνολογία θα καλυτέρευε τη ζωή των ανθρώπων και δεν θα την έκανα ποιο δύσκολη αρκεί να χρησιμοποιηθεί σωστά και χωρίς ο καθένας να κοιτάει το δικό του συμφέρον.

sites:
http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C109/67/540,1955/
http://www.pressinaction.gr/oikonomia/item/111-texnologia-kai-anergia

ερευνητες

ΤΣΑΡΛΣ ΜΠΑΜΠΑΤΖ
Ο Τσαρλς Μπάμπατζ (26 Δεκεμβρίου 1792 - 18 Οκτωβρίου 1871)[2] ήταν Βρετανός μαθηματικός, φιλόσοφος, εφευρέτης και μηχανικός ο οποίος επινόησε τον προγραμματίσιμο υπολογιστή.[3] Θεωρείται ο «πατέρας του υπολογιστή»[4]. Του αποδίδεται η εφεύρεση του πρώτου μηχανικού υπολογιστή, ο οποίος σταδιακά οδήγησε σε πιο προχωρημένο σχεδιασμό[5]. Τμήματα των μη ολοκληρωμένων μηχανών του εκτίθενται στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου. To 1991 κατασκευάστηκε μια πλήρως λειτουργική διαφορική μηχανή από τα αρχικά σχέδια του Μπάμπατζ, με μεθόδους κατασκευής που αντιστοιχούσαν στον 19ο αιώνα. Η επιτυχής κατασκευή της μηχανής έδειξε ότι η μηχανή θα μπορούσε να λειτουργήσει. Εννέα χρόνια αργότερα το Μουσείο Επιστημών ολοκλήρωσε τον εκτυπωτή που ο Μπάμπατζ είχε σχεδιάσει για την διαφορική μηχανή, μια εξαιρετικά πολύπλοκη συσκευή για τον 19ο αιώνα.

Τσαρλς Μπαμπατζ.κείμενο

ΡΟΜΠΕΡΤ ΧΟΥΚ
Ο Ρόμπερτ Χουκ (Robert Hooke, 18 Ιουλίου 1635 - 3 Μαρτίου 1703) ήταν Άγγλος φυσικός και αρχιτέκτονας, ο οποίος διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στην επιστημονική επανάσταση τόσο με το πειραματικό όσο και με το θεωρητικό έργο του.Έγινε κυρίως γνωστός για τον νόμο της ελαστικότητας που φέρει το όνομά του (νόμος του Χουκ) και για το βιβλίο του «Μικρογραφία» που εισάγει για πρώτη φορά τον όρο κύτταρο. Την περίοδο που σπούδαζε στην Οξφόρδη εργάστηκε ως βοηθός του Ρόμπερτ Μπόιλ για τον οποίο μάλιστα κατασκεύασε και μία αντλία κενού την οποία χρησιμοποίησε ο Μπόιλ για τα πειράματά του που τον οδήγησαν στην διατύπωση του πρώτου νόμου των αερίων. Παρατηρώντας τα απολιθώματα έγινε από τους πρώτους που συνέλαβε την ιδέα της εξέλιξης .
Ο Χουκ μελέτησε επίσης το φαινόμενο της διάθλασης, από το οποίο συμπέρανε πως το φως έχει κυματική φύση. Επίσης ο Χουκ κατέληξε στον νόμο της παγκόσμιας έλξης την ίδια περίοδο με τον Νεύτωνα, δείχνοντας πως από τους νόμους του Κέπλερ προκύπτει αυτός ο νόμος. Ο Νεύτωνας όμως απέδειξε πως οι νόμοι του Κέπλερ προκύπτουν από τον γενικότερο νόμο της παγκόσμιας έλξης.
Ο Χουκ ήταν επίσης σπουδαίος αρχιτέκτονας και εργάστηκε στην ανοικοδόμηση του Λονδίνου μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1666. Επίσης υπήρξε πρωτοπόρος στην έρευνα για την κατασκευή χαρτών εξελίσσοντας τον συγκεκριμένο τομέα.

http://www.google.gr/imgres?q=%CF%81%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%84+%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BA&um=1&hl=el&sa=N&biw=1280&bih=909&tbm=isch&tbnid=ZvnumKBd-47SsM:&imgrefurl=http://users.sch.gr/kassetas/zzzzzzzphHOOKE.htm&docid=wWLP5jE5dVpL5M&imgurl=http://users.sch.gr/kassetas/zzzzzzzphHOOKE_files/image004.jpg&w=209&h=251&ei=sM2WT-OxINGXOqTQ2N4N&zoom=1&iact=rc&dur=335&sig=107002718957237577189&page=1&tbnh=134&tbnw=130&start=0&ndsp=36&ved=1t:429,r:1,s:0,i:65&tx=46&ty=73"β.http://www.google.gr/search?hl=el&q=%CF%81%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%84+%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BA&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=rs2WT6qjMMagOo3ehfAN&biw=1280&bih=909&sei=sM2WT5CCEsTtOc3LlN4N"γ.ΡΟΜΠΕΡΤ ΧΟΥΚ "δ.ΡΟΜΠΕΡΤ ΧΟΥΚ"ε50%" style="border: 2px solid red; padding: 0.1em;"]]

πηγη : wikipedia


search?hl=el&q=%CF%81%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%84+%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BA&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=rs2WT6qjMMagOo3ehfAN&biw=1280&bih=909&sei=sM2WT5CCEsTtOc3LlN4N"γ.ΡΟΜΠΕΡΤ


Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License