- Λάμπρος Δ.
γ.κείμενο

syskeves.jpg
http://www.electacollections.com/Images/Products/Normal/326371_2.jpg
220px-Braille.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c8/Braille.jpg/220px-Braille.jpg
Ιστορική αναδρομή στη χρήση των πηγών ενέργειας και την κατασκευή μηχανών . Μηχανές και πολιτισμός.
Πρόλογος:
Το θέμα μας είναι η ιστορία και ο πολιτισμός των μηχανών. Το επιλέξαμε γιατί είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να μας δώσει απαντήσεις σε σοβαρά ζητήματα καθώς και να μάθουμε ενδιαφέρον πληροφορίες για τις μηχανές .Η ομάδα αυτή αποτελείται από τους: Βασίλης Κάκκας, Γιώργος Βαϊου, Δημήτρη Γερανάκη, Θάνο Διαμαντόπουλο, Λάμπρο Δημητρόπουλο και Ναντίμ Αουάντ Πολέμη. Οι υπεύθυνοι καθηγητές ήταν οι: κ. Καραϊσκου και ο κος Πιτσιλαδής.

Περίληψη:
Κατά την αρχαία εποχή δημιουργήθηκαν οι πρώτες μηχανές .Εκείνη την περίοδο σημαντικές μηχανές φτιάχτηκαν οι οποίες έδωσαν τις βάσεις για μεταγενέστερες (πχ το αγνιστήριον και ο πυούλκος .Επίσης φτιάχτηκαν μηχανές οι οποίες ακόμα και σήμερα θεωρούνται εξελιγμένες όπως ο υπολογιστής των Αντικυθήρων. Κατά τον μεσαίωνα οι μηχανές αναπτύχτηκαν ανάλογα με τις ανάγκες των ανθρώπων δηλαδή πολεμικές κατά την διάρκεια πολέμου και οι υπόλοιπες σε καταστάσεις ειρήνης. Όταν έγινε η τελική μετάβαση στην σύγχρονη εποχή ο αριθμός των μηχανών αυξήθηκε σημαντικά. Ο άνθρωπος εκμεταλλευόμενος τόσο την ικανότητα του στην θεωρεία όσο και τις δυνατότητες του στην πράξη για την δημιουργία μηχανών .Όλα Αυτά τα μηχανήματα παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στον πολιτισμό .Όσο αναφορά την επιρροή των μηχανών στο θέατρο ήταν αναμφισβήτητα μεγάλη καθώς το θέατρο ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα με κάποιες μηχανές χάρις τις οποίες εξελίχθητε .όσο ποιο εξελιγμένες θα ήταν οι μηχανές αυτές τόσο πιο εντυπωσιακό θα ήταν το αποτέλεσμα κάτι απαραίτητο για να γίνει αρεστό το θέατρο και να εξελιχθεί. Οι μηχανές επηρέασαν επίσης την λογοτεχνία και τον κινηματογράφο σημαντικά .Πολλά ποιήματα γράφτηκαν βασισμένα σε μηχανές κάτι το όποιο αποδεικνύει πόσο επηρέασαν την λογοτεχνία. Χάρις τις μηχανές μπορούμε να απολαμβάνουμε τις κινούμενες εικόνες του κινηματογράφου και εξαιτίας της εξέλιξης τους έχει την σημερινή απήχηση.

Εισαγωγή
Στην εργασία αυτήν ερευνήθηκαν οι μηχανές και πιο συγκεκριμένα η εξέλιξή τους ιστορικά καθώς και η επιρροή τους στο πολιτισμό. Χάρις αυτήν την έρευνα θα μάθουμε πόσο ασχολήθηκε ο άνθρωπος με τις μηχανές και τι επίδραση είχε αυτό στην καθημερινότητα του. Η εργασία αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς μέσα από αυτήν θα ανακαλύψουμε αν ισχύει ότι στην σημερινή εποχή η παραγωγή των μηχανών πραγματικά αυξήθηκε και κατά πόσο επηρεάστηκε μας ωφέλησε πολιτιστικά αυτό. Δυστυχώς δεν κατορθώσαμε να αφιερώσουμε τον χρόνο που θα θέλαμε λόγω της έλλειψης χρόνου.
Προβληματική του Θέματος
Αρχικά επιλέξαμε τα ερευνητικά ερωτήματα και τα χωρίσαμε σε υποερωτήματα για μην υπάρχουν κοινά σημεία στις ατομικές εργασίες του καθενός. Μετά αναζητήσαμε πηγές και τις επεξεργαστήκαμε κατάλληλα για να καταλήξουμε ένα συμπέρασμα .Μετά αξιολογήσαμε τις εργασίες του καθενός και έγιναν ανάλογες διορθώσεις. Τέλος συγκεντρώθηκε όλη η ομάδα και συμπλήρωσε την ομαδική εργασία συμβάλλοντας ανάλογα με τον τομέα που είχαν. Χρησιμοποιήσαμε πηγές από το internet αλλά και από σχετικά βιβλία για τα κείμενα τα οποία συντάχθηκαν.χρησιμοποιήθηκαν επίσης εικόνες αλλα και video .

Θεωρητικό Μέρος
Οι μηχανές στην σημερινή εποχή έχουν αναπτυχθεί σημαντικά και ο ρυθμός ανάπτυξης τους είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που είχαν σε άλλες εποχες.

Η Έρευνα
Το έργο του Αρχιμήδη υπήρξε τεράστιο, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, και η ερευνητική ματιά του κάλυψε πολλούς τομείς: γεωμετρία, οπτική (κατοπτρική), υδραυλική, μηχανική, αρχιτεκτονική και την πολιορκητική. Συνέδεσε το όνομά του με τη γένεση της μηχανικής στην αρχαία Ελλάδα, τη λύση περίφημων μαθηματικών προβλημάτων, καθώς και με τις αμυντικές εφευρέσεις του που χρησιμοποιήθηκαν όταν οι Ρωμαίοι πολιορκούσαν την πατρίδα του, τις Συρακούσες.Ο Αρχιμήδης αγαπούσε τόσο πολύ την εργασία του Περί Σφαίρας και Κυλίνδρου, ώστε είπε ότι θα ήθελε όταν πεθάνει να χαραχτεί στον τάφο του το σχήμα μιας σφαίρας εγγεγραμμένης σε κύλινδρο. Ο κατακτητής Μάρκελλος είχε αναπτύξει τέτοιο θαυμασμό και εκτίμηση για τον Αρχιμήδη ως αντίπαλο, ώστε όταν έμαθε πως σκοτώθηκε, τον έθαψε με μεγάλη μεγαλοπρέπεια και τελετές και έστησε στον τάφο του μια πέτρινη στήλη πάνω στην οποία ήταν σκαλισμένο το σχήμα που είχε ζητήσει ο Αρχιμήδης. Πολλά χρόνια αργότερα, όταν ο Κικέρωνας επισκέφτηκε τις Συρακούσες σαν Ρωμαίος έφορος, κανείς δεν ήξερε να τον οδηγήσει στον τάφο του Αρχιμήδη. Μετά από πολλές έρευνες βρήκε την ταφόπετρα ανάμεσα σε ψηλούς βάτους και ξανάφτιαξε το έδαφος γύρω από τον τάφο. Με το πέρασμα του χρόνου όμως, ο τάφος παραμελήθηκε και όλα έδειχναν ότι με την αύξηση της πόλης ο τάφος θα χανόταν οριστικά. Όμως το 1965, σκάβοντας για τη θεμελίωση ενός νέου ξενοδοχείου στις Συρακούσες, ένας εκσκαφέας σήκωσε μία ταφόπετρα με σκαλισμένο πάνω της το σχήμα μιας σφαίρας εγγεγραμμένης σε κύλινδρο σκαλισμένο. Έτσι ανακαλύφτηκε ο τάφος του Αρχιμήδη.Ο Αρχιμήδης επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ευρωπαϊκή επιστημονική σκέψη, καθώς και τους Άραβες επιστήμονες, οι οποίοι αντέγραψαν όλα τα έργα του στα αραβικά, γλώσσα στην οποία διασώθηκαν αρκετά, αφού τα πρωτότυπα είχαν χαθεί.
Μερικά από τα έργα του ήταν τα εξής:

  • το Αραιόμετρο - Πυκνόμετρο,
  • το Βαρούλκο ,
  • οι Γερανοί ,
  • οι Καταπέλτες,
  • τα Κάτοπτρα,
  • ο Κοχλίας ,
  • το Οδόμετρο ,
  • το Πλανητάριον ,
  • το Στομάχιον {επιτραπέζιο παιγνίδι το πρώτο παζλ} ,
  • το Τηλεβόλον Αρχιμήδους ,
  • ο Χαριστίων {μοχλός} ,
  • το Ωρολόγιο υδραυλικό.
αρπάγες αρπάγες κάτοπτρα κάτοπτρα

ΚΟΧΛΙΑΣ

Ατέρμων Κοχλίας

Λίγα γνωρίζουμε για τις εφευρέσεις στην αρχαία εποχή. Συγκεκριμένα οι αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν χρήσιμα μηχανήματα οι οποίες επηρέασαν την σημερινή καθημερινότητα π.χ. η σημερινή θυροτηλεόραση οφείλει την ύπαρξή της σ' ένα δικό τους τεχνολογικό επίτευγμα;
Βεβαίως οι αρχαίοι Έλληνες είναι γνωστοί για κάποια από τα επιτεύγματα τους: ήταν ήδη σε θέση να μετρούν την απόσταση γης-ήλιου χρησιμοποιώντας κάποια απίστευτα μετρητικά όργανα τα οποία οι ίδιοι επινόησαν, αλλά και όργανα ικανά να ελέγχουν το βάρος και την ενέργεια), μπορούσαν επίσης να βγάζουν το λάδι χρησιμοποιώντας την πρώτη πρέσα λαδιού που επινοήθηκε από τους ίδιους).Τέλος είναι γνωστό ότι μπορούσαν ήδη να υφαίνουν, να εξορύσσουν μεταλλεύματα, να δημιουργούν απτικά εφέ στο θέατρο, να επεμβαίνουν στο ανθρώπινο σώμα όταν αυτό ήταν αναγκαίο και βέβαια να μετακινούνται στη θάλασσα και να πολεμούν.
Οι σπουδαιότεροι μηχανικοί της αρχαιότητας ασχολήθηκαν με την κατασκευή πολεμικών μηχανων οι οποίες εντυπωσιάζουν ακόμα και σήμερα.
Εκείνη την εποχή χρήσιμες μηχανές όπως:

  • ΥΣΠΛΗΞ (344 π.Χ.):Μία μηχανή η οποία χρησιμοποιούνταν για να εμποδίζει τις πρόωρες εκκινήσεις των αθλητών. Τοποθετούνταν στην αφετηρία αποτελούμενο από κατακόρυφους ξύλινους πασσάλους ονομαζόμενοι αγκώνες, τους οποίους τοποθετούσαν σε κάποιος μηχανισμούς-προδρόμους των ελατηρίων απαρτιζόμενοι από στριμμένα νεύρα ζώων.
isplixlrg.jpg
http://www.archimedesclock.gr/gr/kataskeves/images/diafora/isplixlrg.jpg
  • ΑΓΝΙΣΤΗΡΙΟΝ: Θεωρείται η πρώτη μορφή βρύσης στην ιστορία! Αποτελούνταν από τρεις ομοαξονικούς κυλίνδρους, εφαπτόμενους στεγανά, με οπή. Έτσι ευθυγραμμίζοντας τους κυλίνδρους συμπιέζονταν και οι τρεις οπές, οπότε μπορούσε να τρέχει το νερό κατά βούληση. Χρησιμοποιώντας αυτή την συσκευή αποθήκευαν το νερό το οποίο είχε αγιαστεί στον ναό και χρησιμοποιούνταν για θρησκευτικούς λόγους.
  • ΠΥΟΥΛΚΟΣ (1ος μ.Χ. αιώνας): Είναι η πρώτη σύριγγα και χρησιμοποιούνταν για την απορρόφηση ουσιών όπως το πύον αλλά και για ενέσεις καθώς και υποκλυσμούς.
image022.jpg
http://www.hellinon.net/grtechnology.files/image022.jpg
  • ΑΙΟΛΟΣΦΑΙΡΑ: Θεωρείτο η πρώτη ατμομηχανή η οποία αποτελούνταν από μία σφαίρα , δύο σωλήνες κολλημένες πάνω της και έναν βραστήρα. Έτσι το νερό αφού εξατμίζονταν μεταφερόταν μέσω των σωλήνων στη σφαίρα .Ο αέρας εκτονώνονταν σε άλλους δυο σωλήνες αντιδιαμετρικά τοποθετημένους με αποτέλεσμα την περιστροφική κίνηση της σφαίρας.
aiolosfairalrg.jpg
http://www.archimedesclock.gr/gr/kataskeves/images/diafora/aiolosfairalrg.jpg
  • ΦΛΟΓΟΒΟΛΟΣ ΤΩΝ ΒΟΙΩΤΩΝ: Η πρώτη φλογοβόλος μηχανή της ιστορίας. Χρησιμοποιήθηκε από τους Βοιωτούς για να κάψουν τα ξύλινα τείχη των εχθρών τους κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο.
image024.jpg
http://www.hellinon.net/grtechnology.files/image024.jpg
  • ΠΑΛΙΝΤΟΝΟΣ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ του Φίλωνα: Είναι μία πολιορκητική λιθοβόλος μηχανή η οποία μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε οξυβελή με την μετατόπιση του κινητού μέρους του όπλου κερδίζοντας έτσι την δυνατότητα να εκτοξεύουν βέλη 60 εκατοστών σε απόσταση 300 μέτρων. Οι περισσότεροι καταπέλτες της αρχαιότητας εδράζονταν στην ισχύ στρέψης χοντρών σχοινιών, κατασκευασμένων από γυναικεία μαλλιά ή τένοντες ζώων. Ο Φίλων ο Βυζάντιος ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε στρεπτικά υλικά και μέταλλα.
Tech0047.jpg
http://www.hellenica.de/Griechenland/Technologia/Tech0047.jpg
  • ΔΡΟΜΟΜΕΤΡΟ του Ήρωνα: Ήταν μια μηχανή που χρησιμοποιούνταν για τη μέτρηση των αποστάσεων, ενώ μια μεταγενέστερη παραλλαγή του, το ναυτικό δρομόμετρο, χρησίμευε στη μέτρηση θαλάσσιων αποστάσεων.
naftiko_odometro_b.jpg
http://images.diakopes.gr/na/naftiko_odometro_b.jpg
  • Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ: Θεωρείται η πιο περίπλοκη μηχανή μέχρι το 1200μ.Χ. η οποία κατασκευάστηκε κατά το 80 π.Χ. και ήταν ένας υπολογιστής ο οποίος υπολόγιζε την τροχιά των πλανητών. Συγκεκριμένα αποτελούνταν από ένα κουτί μέσα στο οποίο βρίσκονταν 27 γρανάζια τα οποία κινούνταν ταυτόχρονα σύμφωνα με τις επιλογές μίας χειρολαβής. Στο μπροστινό μέρος βρίσκονταν 2 ομόκεντροι κύκλοι οι οποίοι παρουσίαζαν ενδείξεις σύμφωνα με την θέση του ήλιου και της σελήνης και έγραφε ακόμα και συγκεκριμένες ημερομηνίες .Το πίσω μέρος είχε 2 δίσκους 1 μέτραγε μέρες του σεληνιακού μηνά αλλά και υπολόγιζε με ακρίβεια τις εκλείψεις της Σελήνης .Έχει αποδεδειχθεί ότι τέτοιοι υπολογισμοί απαιτούν χρήση μαθηματικών με 6 δεκαδικά ψηφία.
250px-NAMA_Machine_d%27Anticyth%C3%A8re_1.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/66/NAMA_Machine_d%27Anticyth%C3%A8re_1.jpg/250px-NAMA_Machine_d%27Anticyth%C3%A8re_1.jpg
Συμπεραίνοντας παρατηρούμε ότι στους σπουδαίους πολιτισμούς της αρχαιότητας (κυρίως στον ελληνικό) είχαν δημιουργηθεί μηχανές πάνω στις οποίες βασίστηκαν οι μηχανές της σύγχρονης εποχής .Είναι λοιπόν αδύνατο να φανταστούμε την σημερινή εποχή χωρίς όλες αυτές τις εφευρέσεις μερικές από τις οποίες δύσκολα θα πίστευε κανείς ότι δημιουργήθηκαν τόσες χιλιάδες χρόνια πριν.
http://strangehellas.blogspot.com/2010/07/blog-post_29.html
ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
Ο σιδηρόδρομος διαμορφώνει μια «σταθερή τροχιά» για ό,τι κινείται πάνω σ’αυτόν.

Η Ιστορία μάς λέει ότι τα πρώτα «μέσα σταθερής τροχιάς» μαρτυρούνται περί το 3000 π.Χ. στην εποχή τών Σουμερίων και τών διαδόχων τους τών Βαβυλωνίων, οι οποίοι επενδύοντας με λίθους το εσωτερικό μέρος τών αυλάκων που δημιουργούσαν τα τροχήλατα οχήματα τής εποχής πάνω στους τότε δρόμους με τη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συχνότητα., δημιούργησαν τους προδρόμους τών σημερινών σιδηροτροχιών, τις «λιθοτροχιές». Έτσι, αυτές οι λιθοτροχιές διεμόρφωσαν τα πρώτα συστήματα μέσων σταθερής τροχιάς, τούς «λιθοδρόμους». Αυτό το «λιθοδρομικό» σύστημα έφτασε στο απόγειό του κατά την εποχή τού Περικλέους, όπου μάλιστα εφαρμόστηκε η πρώτη ιστορικώς καταγεγραμμένη αλλαγή τροχιάς, η «εκτροπή». Κατόπιν ακολούθησε η δημιουργία διακλαδώσεων, παρακαμπτηρίων και συνδετικών τροχιών με αποτέλεμα οι μέχρι τότε αυτόνομες λιθοτροχιές να διαμορφώσουν πλέον ένα λειτουργικό πλέγμα που να παραπέμπει στα χαρακτηριστικά ενός δικτύου, όπως αυτό νοείται σήμερα.
. http://www.sfs.gr/%28S%28zl5rd05550mloi55z2kdhkjp%29%29/StaticPage2.aspx?pagenb=28859

ΑΝΥΨΩΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ
Οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν ένας λαός γνωστός για τα όμορφα και μεγάλα μνημεία τους. Για να χτιστούν αυτά χρειάστηκαν μηχανήματα ανύψωσης τα οποία εφεύραν οι ίδιοι .Κάποια από τα ανυψωτικά μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν ήταν:
Ο «ιστός»: Εξάρτημα το οποία συναντάμε σε κάθε ανυψωτική μηχανή της αρχαίας εποχής αποτελούνταν από δύο γιγάντια ξύλα σε σχήμα Λ. Η στήριξή της και η επιτάχυνση της σταθεροποίησής της κλίσης του εξασφαλιζόταν από δύο βαθουλώματα στο έδαφος καθώς και απο δύο σχοινια τα οποία ονομάζονταν επίτονοι. Τεντόνονταν με τη χρήση πολύσπαστης και χειροκίνητης βαρούλκα έλξης .
Ανυψωτική μηχανή μεσαίων φορτίων: Το φορτίο ανυψωνόταν με τη χρήση του τρίσπαστου και ενός οριζόντιου άξονα, του πηνίου, (όπου τυλιγόταν το σχοινί ανύψωσης του φορτίου) και περιστρεφόταν με τη βοήθεια κινητών μοχλοβραχιόνων (γύρω από ειδικά έδρανα, τα « χελώνια» που προσαρμόζονταν πάνω στις δοκούς του ιστού). Για την μείωση των τριβών ο άξονας έφερε εκατέρωθεν μικρούς αξονίσκους που εδράζονταν στα «χελώνια».
rimoulko.jpg
[[http://www.esperos-paranormal.com/avatar/arthra4/rimoulko.jpg]]]
0802003-01s.jpg
http://www.kotsanas.gr/photo/0802003-01s.jpg
Το φορτίο ανυψωνόταν ή καταβιβαζόταν με τη βοήθεια δύο σχοινιών έλξης, ενός «τρίσπαστου» με διπλούς «τροχίλους» σε κάθε αξονίσκο και ενός οριζόντιου άξονα εδραζόμενου επί «χελωνίων» που περιστρεφόταν από το βάρος ενός ή περισσότερων ανδρών που βάδιζαν εντός ενός ενσωματωμένου ακτινωτού τροχού («κλωβού»). Τα σχοινιά τυλίγονταν στις άκρες του «πηνίου» εκατέρωθεν του κλωβού.
0802004-01s.jpg
http://www.kotsanas.gr/photo/0802004-01s.jpg
Το φορτίο ανυψωνόταν ή καταβιβαζόταν με τη βοήθεια «πολύσπαστου» και ενός βαρούλκου με οριζόντιο άξονα, το «πηνίον», (όπου τυλιγόταν το σχοινί ανύψωσης του φορτίου) και περιστρεφόταν (γύρω από ειδικά έδρανα, τα «χελώνια» που προσαρμόζονταν πάνω στον ιστό) με τη βοήθεια σταθερών ακτινωτών μοχλοβραχιόνων.
Το οπίσθιο βαρούλκο ήταν επίσης απαραίτητο για την ανέγερση και καταβίβαση του ίδιου του ιστού κατά την έναρξη και το πέρας του έργου. Η τριβή μεταξύ των άκρων των αξόνων των βαρούλκων και των σημείων έδρασής τους εξασφάλιζε την εύκολη σταθεροποίησή τους.
Ο γερανός ήταν τοποθετημένος πάνω σε κατρακύλια για την παράπλευρη μετακίνησή του.
Tech0048.jpg
http://www.hellenica.de/Griechenland/Technologia/Tech0048.jpg
Αποτελούνταν από τέσσερεις κατακόρυφες δοκούς που συνδέονταν με οριζόντιες (εγκάρσια ή χιαστί τοποθετημένες δοκούς και λοξές αντηρίδες). Το φορτίο αναρτόταν μέσω πολύσπαστου από το μέσον της μηχανής. Με συνδυασμό πολλών τετρακώλων μηχανών δημιουργούνταν τα «ικριώματα» που έφεραν στην κορυφή τους (πάνω σε κατρακύλια) χειροκίνητα βαρούλκα ανύψωσης φορτίων.
anyphotiki_mix_amfidromis_anypsosis_b.jpg
http://images.diakopes.gr/an/anyphotiki_mix_amfidromis_anypsosis_b.jpg
Αποτελούνταν από μια κυλιόμενη (πάνω σε κατρακύλια) πλατφόρμα και ένα αρθρωτό κατακόρυφο πλαίσιο τύπου «Π» που έφερε στην κορυφή του πολύσπαστο και στη βάση του ακτινωτό βαρούλκο για την ανύψωση του φορτίου. Εκατέρωθεν της πλατφόρμας ήταν προσαρμοσμένα βαρούλκα για τον έλεγχο της κλίσης του πλαισίου. Ήταν ιδιαίτερα κατάλληλη για την φορτοεκφόρτωση πλοίων αλλά και για την κατασκευή μόλων όπως μαρτυρείται από την ανασκαφική έρευνα της ομάδας του Jean-Yves Empereour στο λιμάνι Αμαθούντος της Κύπρου. Ο λίθος προσδενόταν (από τις πλευρικές υποδοχές του σχήματος «U») στο οπίσθιο τμήμα της πλατφόρμας, κατόπιν ανυψωνόταν με τη βοήθεια του κεντρικού βαρούλκου και στη συνέχεια μεταφερόταν στο προβολικό εμπρόσθιο τμήμα της πλατφόρμας με τη συνδυασμένη έλξη και χαλάρωση του εμπρόσθιου και οπίσθιου βαρούλκου αντίστοιχα. Κατόπιν ο λίθος καταβιβαζόταν με τη βοήθεια του κεντρικού βαρούλκου (και αφού περιστρεφόταν) τοποθετούνταν στη θέση του εντός της θαλάσσης. Η πλατφόρμα προωθούνταν συνεχώς κατά μήκος του κτιζόμενου μόλου. (Με δύο όμοιους μηχανισμούς κτίζονταν οι δύο παράλληλες παρειές κάθε μόλου και το κενό γέμιζε με ακατέργαστους λίθους).
0802007-01s.jpg
http://www.kotsanas.gr/photo/0802004-01s.jpg
Αποτελούνταν από μία μόνο μεγάλη δοκό που έφερε στην κορυφή της και στη βάση της δύο «τροχίλους». Η κλίση της επιτυγχανόταν με τη βοήθεια τριών «επιτόνων» που τανύονταν ή χαλαρώνονταν με τη βοήθεια μικρών χειροκίνητων βαρούλκων.
Ένα χονδρό σχοινί ήταν τυλιγμένο σε ίσες αποστάσεις κατά μήκος της δοκού, που χρησίμευε για την ενίσχυσή της, αλλά και ως σκάλα για έκτακτες επιδιορθώσεις.
Η δοκός τοποθετούνταν συνήθως πάνω σε μια βάση με κατρακύλια για την οριζόντια μετακίνησή της με ένα βαθούλωμα στο κέντρο που εξασφάλιζε την άρθρωσή της. Η ελκτική δύναμη του σχοινιού ανύψωσης του φορτίου προερχόταν από ζώα ή ένα ισχυρό χειροκίνητο βαρούλκο εδάφους. Χρησιμοποιούνταν για την ταχεία εκτέλεση μικρού έργου.
0802008-01s.jpg
http://www.kotsanas.gr/photo/0802008-01s.jpg
Αποτελούνταν από δύο μεγάλες (ελαφρά κεκλιμένες από την κατακόρυφο) δοκούς και μια οριζόντια σε σχήμα Π. Η ανύψωση επιτυγχανόταν με τη χρήση ενός «πεντάσπαστου» με τρεις «τροχίλους» στην (πάνω) σταθερή «τροχαλία» και δύο στην (κάτω) ελεύθερη. Η μηχανή τοποθετούνταν συνήθως πάνω σε κατρακύλια για την οριζόντια μετακίνησή της. Η ελκτική δύναμη του σχοινιού ανύψωσης του φορτίου προερχόταν από ζώα ή ένα ισχυρό χειροκίνητο βαρούλκο εδάφους.
0802009-01.jpg
http://www.kotsanas.gr/photo/0802009-01.jpg
Αποτελούνταν από τρεις κεκλιμένες δοκούς που σχημάτιζαν ένα τρίποδο. Το φορτίο αναρτιόταν μέσω πολύσπαστων από την κορυφή της μηχανής και ανυψωνόταν με τη βοήθεια ενός οριζόντιου περιστρεφόμενου άξονα («πηνίου»). Ο άξονας στηριζόταν στα έδρανα («χελώνια») των δύο εμπρόσθιων δοκών και περιστρεφόταν με τη βοήθεια χειρομοχλών.
ΠΗΓΗ: http://www.kotsanas.gr/gr/index_ekthemata.html


γ.κείμενο

Συνοψίζοντας παρατηρούμε ότι το θέατρο στην αρχαία Ελλάδα αναπτύχτηκε χάρις τις μηχανές αυτές χωρίς τις οποίες δεν θα έβρισκε την ίδια απήχηση που βρήκε και σίγουρα δεν θα είχε την μορφή που έχει σήμερα πολύ πιθανόν μάλιστα να μην επιβίωνε καν
http://www.tmth.edu.gr/aet/thematic_areas/p250.html
Μετά την αρχαία εποχή ακολούθησε ο Μεσαίωνας μία εποχή όπου εκμεταλλεύτηκαν αρχαία μηχανήματα και τα ανέπτυξαν ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Σε τούτη την εργασία θα σας μιλήσουμε για τις διάφορες μηχανές που εφευρέθηκαν κατά τον Μεσαίωνα, δηλαδή μεταξύ 5ου και 15ου αιώνα. Με το πάροδο του χρόνου οι διάφορες συνθήκες που επικρατούσαν ανάγκασαν τον άνθρωπο να βρει λύση για να αντιμετωπίσει την κάθε δυσκολία, άλλοτε ήταν ο πόλεμος, άλλοτε οι καλλιέργειες και άλλοτε το εμπόριο μεταξύ άλλων.
Κατ αρχάς, για τις πολεμικές δραστηριότητες έχουμε τις ακόλουθες εφευρέσεις:
Το υγρό πυρ (ή ελληνικό πυρ όπως το ονομάζουν στο εξωτερικό). Αυτό το όπλο δημιουργήθηκε τον 6ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε στο Βυζάντιο κατά των αράβων με μεγάλη επιτυχία αφού συνέχιζε να καίει ακόμα και στο νερό. Κατόπιν η διάδοση και η ευρέως χρήση του σημειώθηκαν κατά το 13ο αιώνα.
Άλλο ένα εύρημα είναι η βαλλίστρα. Αν και οι κινέζοι ήδη τη χρησιμοποιούσαν από τον 4ο αιώνα π.Χ. , οι Ευρωπαίοι την ανέπτυξαν κατά τον 10ο αιώνα. Μπορούσε πλέον να φτάσει το στόχο στα 300 μ και να διαπεράσει επιφάνειες που ένα απλό τόξο δεν μπορεί να τρυπίσει.
Επιπλέον τα πρώτα κανόνια εμφανίστηκαν στην Κίνα το 1132 τα οποία και χρησιμοποιούσαν για να ρίξουν τόξα μέσω μπαρουτιού. Το 1260 εμφανίστηκαν τα λεγόμενα «κανόνια χεριού» για τα οποία έφτιαχναν το εκρηκτικό μείγμα με 74% νίτρο + 11% θείο + 15% άνθρακα, σχεδόν όπως το φτιάχνουμε και σήμερα (75% νίτρο + 10% θείο + 15% άνθρακα). Και κατόπιν πήρε τη μορφή που ξέρουμε.
Για τις καλλιέργειες, μπορούμε να αναφέρουμε το ανεμόμυλο. Αρχικά χρησιμοποιούταν για το άλεσμα των δημητριακών (όπως το στάρι λόγου χάρη) και αργότερα για την άρση νερού. Αν και φημολογείται πως ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς το δημιούργησε τον πρώτο αιώνα π.Χ., πολλοί ισχυρίζονται πως οι Πέρσες το εφεύρισκαν το 7ο αιώνα μ.Χ. Το σίγουρο είναι ότι οι Πέρσες το χρησιμοποιούσαν το 1000 για να τραβήξουν νερό προκειμένου να αρδεύσουν τις καλλιέργειές τους.
Επίσης θα αναφερθούμε στο κάρο που βασιζόταν στα κάρα της Αρχαίας Αιγύπτου, Αρχαίας Ελλάδας και Αρχαίας Ρώμης. Στο Μεσαίωνα αυτό το μέσον βελτιώθηκε σημαντικά διευκολύνοντας τόσο τους αγρότες, όσο και τους εμπόρους και ταξιδιώτες.
Ως αναφορά το εμπόριο, ενδιαφέρον έχει ο τροχός γνεσίματος που εμφανίζεται γύρω στο 1400 πολλαπλασιάζοντας έτσι την παραγωγικότητα. Σημειωτέον είναι ότι από τα αρχαία χρόνιο ήδη δούλευαν αρχικά το λινό (στην Αίγυπτο), ύστερα το μετάξι (στην Κίνα) και το βαμβάκι (στις Ινδίες). Σ’ αυτά τα φυτικής προέλευσης υλικά προστέθηκε αργότερα και το μαλλί που είναι ζωικής προέλευσης.
Επίσης αξίζει να αναφερθούμε στην πυξίδα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τον 9ο αιώνα στη Κίνα, χρησιμοποιούσαν τόσο στη επιστήμη όσο και στη μαγεία (Γεωμαντεία και Φεγκ Σούι) μία πυξίδα. Η μία εκδοχή λέει πως μέσω του Δρόμου του Μεταξιού έφτασε στη Μέση Ανατολή και κατόπιν τον 13ο αιώνα έφτασε στην Ευρώπη. Η άλλη εκδοχή ισχυρίζεται πως απλώς πρόκειται για άλλη ανακάλυψη που έκαναν οι Ευρωπαίοι διότι η τελευταία είχε τα σημεία του ορίζοντα και έδειχνε πάντα το βορά, ενώ η κινέζικη είχε τα εξάγραμμα του Τσιγκ και έδειχνε πάντα προς το «νότο».
Επιπλέον επισημαίνουμε πως οι γαλέρες που υπήρχαν από την αρχαιότητα συνέχισαν να είναι το μοντέλο των σκαφών μέχρι και τον 12ο αιώνα. Πέρα από τα κουπιά και τα ιστία προστέθηκαν καταπέλτες και κανόνια.
Αλλά υπάρχουν κι σε άλλους τομείς δημιουργίες εξίσου σημαντικές όπως:
Το εκκρεμές ρολόι. Βέβαια υπήρχαν ήδη από την αρχαιότητα άλλα είδη ρολογιών όπως το ηλιακό ρολόι ή και η κλεψύδρα αλλά, με τούτο το εύρημα που έκανε ο ιταλός Πασίφικο Ντε Βερόνα τον 8ο αιώνα, η ώρα δινόταν πλέον με μεγαλύτερη ακρίβεια.
.Επίσης, γύρω στο1000, χάρη στη θεωρεία του άραβα μαθηματικού Αλχασέν, στα μοναστήρια χρησιμοποιούσαν την «πέτρα της ανάγνωσης», ημιπολύτιμος λίθος σε σχήμα ημισφαίριου για να διαβάσουνε. Εκείνη την εποχή, άσπρο κρύσταλλο ήξεραν να φτιάχνουν μόνο οι Βενετοί (φυσούσαν τα κρύσταλλα Μουράνο). Γι τον λόγο αυτό και τα πρώτα γυαλιά βγήκαν από εκεί, αρχικά για το ένα μάτι, ύστερα και για τα δύο έχοντας σκελετό ξύλινο ή από κοχύλι.
Τέλος θα αναφέρουμε ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα όπως είναι η εκτύπωση. Ναι μεν οι Κινέζοι ήδη χρησιμοποιούσαν ξύλινα καλούπια για να εκτυπώνουν αντί να αντιγράφουν στο χέρι, αλλά ο Γκούτενμπεργκ είχε την ιδέα να φτιάξει μια συσκευή για να λιώσει το μέταλλο και να φτιάξει γράμματα μεταλλικά. Το 1455 κυκλοφόρησε η γνωστή «Βίβλος του Γκούτενμπεργκ». Μπορούμε να πούμε πως ήταν ο πατέρας του σημερινού βιβλίου.
Ως συμπέρασμα, μπορούμε να πούμε πως ο Μεσαίωνας που ξεκινά με την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και τελειώνει με την πτώση της βυζαντινής αυτοκρατορίας, παρόλο που αποκαλείται η «Σκοτεινή εποχή» είχε και τη θετική του πλευρά αφού σ’ αυτή τη χρονική περίοδο έγιναν σημαντικές εφευρέσεις.ww.tmth.edu.gr/aet/thematic_areas/p250.htm
Μετά τον Μεσαίωνα ακολούθησε η σύγχρονη εποχή όπου με την εκμετάλλευση των παλαιότερων μηχανών και με την ανάπτυξη των επιστημών η τεχνολογία αναπτύχθηκε σημαντικά

ΤΙΤΛΟΣ:Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Όλοι οι λαοί μπαίνοντας στην ιστορική περίοδο της εξέλιξης τους απέκτησαν με κάποιο τρόπο μηχανές. Από τον Αρχιμήδη που σηματοδοτεί την έναρξη της θεωρητικής μηχανικής μέχρι σήμερα, ο αριθμός των μηχανών που έχουν κατασκευαστεί είναι τεράστιος.

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΕΣ

Μηχανή είναι ένα σύστημα οργάνων τα όποια προορίζονται να υπερνικήσουν δυνάμεις που ονομάζονται δυνάμεις αντίστασης, με την βοήθεια άλλων δυνάμεων που ονομάζονται κινητήριες δυνάμεις. Μια μηχανή χρησιμεύει λοιπόν για να μετατρέψει έργο σε άλλο έργο όχι αναγκαστικά της ίδιας φύσης, αυτή δε η μεταβολή συνοδεύεται πάντα από απώλεια έργου. Ονομάζουμε μηχανές συστήματα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους όπως είναι ένας μοχλός, μια γραφομηχανή ,μια ατμομηχανή ή ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής δηλαδή ορίζουμε έτσι μια συσκευή στην οποία διαπιστώνουμε την αρχή μιας ειδικής αντιστοιχίας μεταξύ μιας εισόδου και μιας εξόδου της. Με αυτόν τον τρόπο οι μηχανές μπορούν να καταταχτούν στις εξής κατηγορίες: Στις ενεργητικές μηχανές, στις οποίες τα μεγέθη εισόδου και εξόδου μεταβάλλονται με σύγχρονη παραγωγή ενέργειας δηλαδή η μηχανή χρησιμοποιείται για την παραγωγή ορισμένου έργου. Στις μηχανές σηματοδότησης, στις οποίες τα μεγέθη εισόδου και εξόδου θεωρούνται όχι από την άποψη της ενέργειας που μεταφέρουν αλλά από την άποψη των πληροφοριών που δρομολογούν. Αυτές πραγματοποιούν με βάση τα σήματα που διαβιβάζονται στην είσοδο τους διάφορους χειρισμούς επιτρέποντας όλες τις λογικές πράξεις (υπολογισμοί, συγκρίσεις ,αναγνωρίσεις). Αυτή η κατηγορία μηχανών οφείλεται στην ηλεκτρονική τεχνολογία. Στις μεικτές μηχανές, οι οποίες χειρίζονται ταυτόχρονα ενεργεία και σήματα.1

Πως θα ήταν σήμερα η ζωή του ανθρώπου χωρίς τις μηχανές; Σίγουρα δεν θα είχε καμία σχέση με αυτή που ξέρουμε. Οι μηχανές όμως δεν κατασκευαστήκαν μόνες τους . Αυτό και μόνο σαν σκέψη φαίνεται εφιαλτική και παραπέμπει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας . Κάποιοι άνθρωποι επινόησαν τις μηχανές και τις κατασκεύασαν . Οι άνθρωποι αυτοί ονομάζονται εφευρέτες.

ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΦΕΥΡΕΣΗ

Εφεύρεση : Κάθε δημιουργία του ανθρώπινου πνεύματος που είτε λύνει κάποιο καινούργιο τεχνικό πρόβλημα ή βρίσκει κάποια άγνωστη τεχνική μέθοδο ,είτε διευκολύνει , βελτιώνει ή
επιταχύνει τη λύση παλιών τεχνικών προβλημάτων ή μεθόδων λυμένων μεν αλλά με άλλο τρόπο. Η εφεύρεση είναι διαφορετική από την ανακάλυψη με την οποία γίνονται αντιληπτά πράγματα που ήδη υπάρχουν (αντικείμενα, γεγονότα , μέθοδοι κ.λπ.) αλλά έχουν διαφύγει της ανθρώπινης παρατήρησης. Η εφεύρεση είναι πνευματική δημιουργία: Ο Γαλιλαίος ανακάλυψε τις κηλίδες του ηλίου, αλλά εφεύρε το τηλεσκόπιο.2

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΗΧΑΝΩΝ ΣΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Οι πρώτες χρήσιμες ατμομηχανές εμφανίζονται με τη χρήση των καύσιμων απολιθωμάτων, οπότε ξεκινά η βιομηχανική επανάσταση (1780-1850 μ.Χ.). Το 1782 κατασκευάστηκε η πρώτη ατμομηχανή που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα σε πολλές εφαρμογές, οδηγώντας έτσι στην έλευση της Βιομηχανικής Επανάστασης. Το 1800 η πρώτη ηλεκτρική μπαταρία κατασκευάστηκε από τον Ιταλό Alessandro Volta. Το 1821 ο Michael Faraday εφεύρε την αρχή της κίνησης του ηλεκτρομαγνήτη που στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκε η βάση για τη κατασκευή του ηλεκτρικού μοτέρ. 1859 - Η πρώτη άντληση πετρελαίου από τον αμερικανό συνταγματάρχη Edwin Drake από βάθος 21 μέτρων στην Πενσυλβανία, ΗΠΑ . Η πρώτη μηχανή εσωτερικής καύσης κατασκευάζεται το 1860 από το Γάλλο εφευρέτη Ζαν-Ζοζέφ-Ετιέν Λενουάρ και τελειοποιείται το 1876 από το Γερμανό μηχανικό Νικολάους Όττο, ο οποίος κατασκευάζει την τετράχρονη μηχανή. Το πρώτο εύχρηστο αυτοκίνητο, με τρεις τροχούς και ανώτατη ταχύτητα 15 χιλιόμετρα την ώρα, κατασκευάστηκε το 1885 από το Γερμανό μηχανικό Karl Benz. 1879 - Η ανακάλυψη του ηλεκτρικού λαμπτήρα από τον Thomas Edison. Το 1901 γενικεύεται η πετρελαιοκινούμενη μεταφορά, ενώ στα τέλη του 19ου αιώνα ανακαλύπτεται ο ηλεκτρισμός που μεταμορφώνει τη ζωή και την εργασία του ανθρώπου και δημιουργεί μια παγκόσμια βιομηχανία με τεράστια οικονομικά μεγέθη. Στον εικοστό αιώνα κατασκευάζονται σε μερικές χώρες βιομηχανίες που στηρίζονται στην εντατική χρήση πετρελαίου και ηλεκτρισμού και δίνουν τεράστια ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα όμως δημιουργούνται νέες ανάγκες που απαιτούν κατανάλωση ενέργειας, ενώ συσσωρεύονται πολλά προβλήματα στο περιβάλλον, ιδιαίτερα με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας από τη δεκαετία του 1970 και μετά.3
1938 – Οι Otto Hahn και Fritz Strassmann, αξιοποιώντας την κβαντομηχανική και τη θεωρία της σχετικότητας των αρχών του 20ου αιώνα, πέτυχαν τη διάσπαση του ατόμου ουρανίου, η οποία εξηγήθηκε θεωρητικά από την Lise Meitner.
1954 - Τέθηκε σε λειτουργία ο πρώτος πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Obninsk (έξω από τη Μόσχα) δυναμικότητας 5MW. 1959 - Η πρώτη πρακτική εφαρμογή κελιών καυσίμου (Fuel Cells) υδρογόνου-οξυγόνου (5kW) αναπτύχθηκε από τον Francis Thomas Bacon.4

ΕΝΤΙΣΟΝ ΤΟΜΑΣ ΑΛΒΑ (1847- 1931 ) – ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΟΦΥΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Γεννήθηκε στο Milan της πολιτείας Ohio.5 Είχε συμπληρώσει μόλις τρείς μήνες φοίτησης στο δημοτικό σχολείο όταν επέδειξε εξαιρετική κλίση στη μηχανική. Σε ηλικία 12 ετών προσελήφθη σαν εφημεριδοπώλης στους σιδηροδρομικούς συρμούς. Είχε την έμπνευση να εγκαταστήσει στο φορτηγό όχημα που είχε τεθεί στη διάθεση του, μια τυπογραφική μηχανή που είχε αποκτήσει σε τιμή ευκαιρίας και ίδρυσε εφημερίδα την ‘’Weekly Herald’’, την οποία αφού συνέτασσε και τύπωνε κατά τη διάρκεια της διαδρομής του τρένου, πουλούσε στους ταξιδιώτες. Μια μέρα κατά την διάρκεια πειραμάτων προκάλεσε πυρκαγιά στο βαγόνι του τρένου γεγονός που τον ανάγκασε να αναζητήσει άλλη εργασία. Το 1862 προσλήφθηκε στο τηλεγραφικό γραφείο του Port Huron, όπου κατά το 1864 εφεύρε το διπλό τηλέγραφο ο όποιος επέτρεπε να μεταδίδονται ταυτόχρονα, μέσα στο ίδιο σύρμα δυο τηλεφωνήματα κατ’ αντίστροφη διεύθυνση. Μετά απ’ αυτό προσλήφθηκε σαν μηχανικός σε πολλές εταιρίες τηλεγραφικών δικτύων. Πλούσιος πια και έχοντας αποκτήσει μεγάλη φήμη, ίδρυσε το 1876 το εργοστάσιο του Menlo Park στην Οράγγη του New Jersey. Σε αυτό επρόκειτο να πραγματοποιήσει τις περισσότερες εφευρέσεις του πολλές και διάφορες, αφού ο αριθμός των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που κατέθεσε έφτασε τα 1200. Η πιο αξιοσημείωτη εφεύρεση είναι αναμφίβολα ο φωνογράφος το1877. Αξιόλογες επίσης υπήρξαν οι εφευρέσεις:

  • του μικροτηλεφώνου (1877)
  • του ηλεκτρικού λαμπτήρα με πυράκτωση (1878)
  • των τηλεγραφικών συσκευών τετραπλής και εξαπλής χρήσης
  • του κινησιοσκόπιου (Kinitoscope) (1894) που ήταν έξυπνη σύνθεση φωτογραφίας της κίνησης

Το 1914 βάζει σε εφαρμογή ένα αλκαλικό συσσωρευτή σιδηρονικελίου. Μεταξύ όλων αυτών των εφευρέσεων πραγματοποιήθηκε το 1887 μια ανακάλυψη "το φαινόμενο Έντισον" δηλαδή πρόκληση εκπομπής ηλεκτρόνιων από πυρακτωμένα μέταλλα, στην οποία ανακάλυψη βρίσκεται η ρίζα της διοδικής λυχνίας. 6

Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ-Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Στον Τόμας ‘Εντισον οφείλεται η κατασκευή του πρώτου φωνογράφου . Το 1878 η συσκευή του Έντισον διέθετε δέκτη των ήχων εγγραφέα και αναπαραγωγό. Ο δέκτης των ηχητικών σημάτων είναι ένα είδος ακουστικού κέρατος αντεστραμμένου, του οποίου το μικρότερο άνοιγμα κλείνεται με ένα μεταλλικό διάφραγμα που πάλλεται καθώς μιλάμε μπροστά από την συσκευή . Όλες οι κινήσεις του διαφράγματος μεταδίδονται σε βελόνα από ελεφαντόδοντο που είναι στερεωμένη στο κέντρο του διαφράγματος . Το σύστημα εγγραφής αποτελείται από ένα κύλινδρο καλυμμένο από στρώμα κεριού. Πριν από τον κύλινδρο υπάρχει φορείο που φέρει το στόμιο του κέρατος , τη μεμβράνη και τη βελόνα .Το φορείο μετατοπίζεται με ομαλή κίνηση κατά μήκος του κυλίνδρου και με τέτοιο τρόπο ,ώστε η βελόνα ,από ελεφαντόδοντο να στηρίζεται σταθερά στο στρώμα από κερί. Η μετακίνηση αυτή γίνεται με την βοήθεια ωρολογιακού μηχανισμού . Ο αναπαραγωγός των ήχων αποτελείται από χωνί σε σχήμα κώνου του οποίου η μικρότερη πλευρά είναι κλειστή από ένα φύλλο χαρτί καλά τεντωμένο ή από ένα λεπτό έλασμα που δονείται .Στο κέντρο του διαφράγματος στερεώνεται βελόνα της οποίας η ακίδα παρακολουθεί τις αυλακώσεις που σχημάτισε το σύστημα εγγραφής και μεταδίδει δονήσεις στο φύλλο χαρτιού ή το έλασμα που σκεπάζει τη βάση του κωνικού χωνιού .Οι δονήσεις είναι ακριβώς όμοιες με εκείνες που δέχθηκε και μετέδωσε η πρώτη βελόνα . Με αυτό το τρόπο η συσκευή αναπαράγει με ακρίβεια τους ήχους που έχουν εγγραφεί.
Στην αρχική αυτή συσκευή του Έντισον άρχισαν με τη πάροδο των χρόνων να γίνονται σημαντικές βελτιώσεις και αντικαταστάσεις στα μηχανικά μέρη ώσπου ο Αιμίλιος Μπερλινερ εξέλιξε την συσκευή και την ονόμασε γραμμόφωνο (1888). Το γραμμόφωνο στη νεώτερη εποχή αντικαταστάθηκε από το Πικ-απ και το ηλεκτρόφωνο όπου η αναπαραγωγή των ήχων γίνεται με ηλεκτρομαγνητικές μεθόδους .7

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Παρατηρώντας την ιστορική αναδρομή της κατασκευής των μηχανών και προσπαθώντας να απαντήσουμε στο ερευνητικό ερώτημα πως και γιατί κατασκευάστηκαν οι μηχανές ,φαίνεται ότι ο άνθρωπος σαν εφευρέτης βασίστηκε σε δυο “ όπλα” που τον διαφοροποιούν απ’ όλα τα άλλα όντα του πλανήτη : Στον ανθρώπινο εγκέφαλο με όλες τις ανώτερες πνευματικές λειτουργίες που τον χαρακτηρίζουν (ευφυΐα , μνήμη, μάθηση, αντίληψη , εξελιγμένη και κριτική σκέψη, ικανότητα υπολογισμών ) και στο ανθρώπινο χέρι που έχει την ικανότητα να κατασκευάζει αντικείμενα και κατ’ επέκταση μηχανές.

Αν και ελάχιστες πια μηχανές είναι χειροποίητες , η σύλληψη της ιδέας της κατασκευής τους εξακολουθεί να παραμένει αυστηρά ανθρωπινή πνευματική λειτουργία .

Παίρνοντας σαν τυπικό παράδειγμα τον Εντισον φαίνεται ότι ο εφευρέτης δεν είναι ένας κοινός άνθρωπος . Το όνομα του μένει στην ιστορία άρρηκτα συνδεδεμένο με τις εφευρέσεις του .Το έργο του, η μηχανή , τίθεται στη διάθεση της ανθρωπότητας και συμβάλλει στην εξέλιξη της ιστορίας και του πολιτισμού.

[[div style="float:rigth; width: 100%;"]]
Ο Edison στο περιοδικό Time

_
_
11
22
33
44
55
66
77

Φωτογραφικό υλικό σχετικό με Thomas Edison

Φωνόγραφος Edison's Automatic Telegraph Edison λαμπτήρας Έντισον Thomas Edison's Kinetoscope Kinetoscope - Motion Pictures Projector ELectrical Printing Instrument Edison's Vote Recorder

Πατέντες Έντισον



Όλες αυτές οι μηχανές ωφέλησαν στον πολιτισμό και ιδιαίτερα οι αρχαίες συσκευές στην ανάπτυξη του αρχαίου ελληνικού θεάτρου το οποίο ακόμα και σήμερα θαυμάζεται από ολόκληρο τον κόσμο
Μηχανές και Πολιτισμός
Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο
Η λέξη θέατρο προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά και αρχικά σήμαινε σύνολο θεατών .Μετά πήρε την σημασία του τόπου όπου γίνεται η παράσταση.
Το αρχαίο ελληνικό θέατρο, αναπτύχθηκε στα τέλη της αρχαϊκής περιόδου και διαμορφώθηκε πλήρως κατά την κλασική περίοδο κυρίως στην Αθήνα. Φέρει έναν έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα κατά τη διαδικασία της γέννησής του, αλλά και κατά την περίοδο της ανάπτυξής του φέρει έναν εξίσου έντονο κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα.
Για να πραγματοποιηθεί μια παράσταση χρειάζεται και η βοήθεια των μηχανών. Όσο πιο εξελιγμένες είναι οι μηχανές αυτές τόσο πιο πολύ θα εντυπωσιάσουν τους θεατές και τόσο μεγαλύτερο και πιο ενδιαφέρον θα είναι το αποτέλεσμα της παράστασης. Οι κύριοι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνταν ήταν :
1)το περιστροφικό σύστημα
2)ο αναβατήρας
3)τα τραμπουκέτα
4) η περίακτος
5) το εκκύκλημα
6)ο γερανός
7) η μηχανή-από μηχανής θεός
1) Το περιστροφικό σύστημα κάλυπτε έναν μεγάλο σχετικά χώρο του δαπέδου της σκηνής. Ήταν κυκλικό και είχε την ικανότητα να περιστρέφει ότι βρισκόταν πάνω στην επιφάνεια του πχ τα σκηνικά, τους ηθοποιούς κτλ. Ο θεατής εκπλήσσεται με το γεγονός ότι οι ηθοποιοί μετακινούνται χωρίς να βαδίζουν, καθώς και με το γεγονός ότι τα σκηνικά μετακινούνται και αυτά χωρίς να τα αγγίζει κάνεις. Ένα ακόμη μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μηχανής είναι μπορεί να χωριστεί σε δυο ημικύκλια ώστε το ά ημικύκλιο να χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια της παράστασης από τους ηθοποιούς και στο β ημικύκλιο οι τεχνικοί να προετοιμάζουν και να στήνουν τα σκηνικά της επόμενης σκηνής του έργου.
2) Ο αναβατήρας μας θυμίζει το σημερινό ασανσέρ. Συνήθως βρισκόταν και αυτό στο πάτωμα της σκηνής και η ιδιότητα του ήταν να κατεβαίνει ως το υπόγειο της σκηνής (αν υπήρχε) και να μπορεί να ανέβει ως την κορυφή της.
3) Σε σκηνές που υπήρχε υπόγειο συχνά σχεδιάζονταν κυκλικές ή παραλληλόγραμμες οπές οι οποίες ανοίγουν στην κορύφωση του έργου για να καταπιούν ουσιαστικά ότι υπάρχει πάνω στην σκηνή(έναν ηθοποιό ή κάποιο σκηνικό αντικείμενο) . Αυτό γίνεται για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των θεατών οι όποιοι θα χαρακτήριζαν μια τέτοια εξαφάνιση μαγική ή ανεξήγητη.
4)Η περίακτος ήταν ένας αρκετά ευφυής μηχανισμός για την εύστοχη και γρήγορη εναλλαγή των σκηνικών. Αποτελούταν από τρεις όψεις και μέσω της περιστροφής του γύρω από έναν κατακόρυφο άξονα που εδράζονταν σε πέτρινο έδρανο στο έδαφος , το σκηνικό στην παράσταση άλλαζε γρήγορα.
5) To εκκύκλημα ήταν το πιο γνωστό μηχάνημα του 5ου αιώνα π.Χ. Οι εσωτερικές σκηνές παρουσιάζονταν με την χρήση αυτής της εφεύρεσης και μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως μια πλατφόρμα με τροχούς που είχε σχήμα κυκλικό, ημικυκλικό ή τετράγωνο. Χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά βαρέων αντικειμένων στην ορχήστρα αλλά ο κύριος ρόλος του ήταν η επίδειξη του άτομου που επρόκειτο να πεθάνει ή κάποιου που νοσούσε στο εσωτερικό του οίκου στο κοινό αλλά και για την μεταφορά αυτών των ατόμων καθώς ως γνωστόν δεν επιτρεπόταν να παρουσιάζονται σκηνές θανάτου στο κοινό.
6) Στο θέατρο συχνά βλέπουμε θεότητες ή κάποιους χαρακτήρες(όπως ο Βαλλεροφόντης πάνω στον Πήγασο) να εμφανίζονται στην στέγη μέσω μιας καταπακτής αιφνιδιάζοντας το κοινό ή ακόμη και να αιωρούνται για κάποιο χρονικό διάστημα στον αέρα. Η επίτευξη αυτού γινόταν με την χρήση ενός γερανού. Επίσης η πιο γνωστή χρήση του συνέβη το 431 π.Χ. όταν ο Ευριπίδης τον χρησιμοποίησε στο τέλος της Μήδειας
7) Ο Όρος μηχανή κατά την εποχή του Αισχύλου(γεννήθηκε το 524 ή 525 π.Χ.) χρησιμοποιούνταν για την περιγραφή μιας μηχανής της οποίας η λειτουργία ήταν να φέρνει τους ηθοποιούς από το πίσω μέρος της σκηνής στο προσκήνιο και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις αναβατές σε άλογα ή σε άρματα. Ο Πλάτων εισήγαγε τον όρο που και εμείς χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα από μηχανής θεός. Σύμφωνα με πληροφορίες που κατέχουμε, ο Αισχύλος ήταν ο πρώτος που εισήγε την ιδέα ότι ο ηθοποιός θα μπορούσε να επέμβει ξαφνικά από το πίσω μέρος της σκηνής ή και από την οροφή.
Όλες αυτές οι καινοτομίες και εφευρέσεις συνέβαλαν στην ανάπτυξη του θεάτρου όπως το γνωρίζουμε σήμερα αλλά και στην αναβάθμιση του πολιτισμικού επιπέδου εκείνης της εποχής.
Όλες οι συσκευές από την αρχαία έως την σύγχρονη εποχή έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της λογοτεχνίας και ακόμα περισσότερο του κινηματογράφου αφού επηρεάστηκαν παροιμία με το θέατρο.
ΠΡΩΤΗ ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Roundhay Garden Scene-1888


Λουί & Ογκύστ Λυμιέρ Lumière brothers movie camera in 1895
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η λογοτεχνία και ο κινηματογράφος επιστημονικής φαντασίας από τη δεκαετία του 1920 μέχρι σήμερα έχουν δώσει στο ευρύ κοινό την αίσθηση ότι η Τεχνίτη Νοημοσύνη αφορά την προσπάθεια κατασκευής μηχανικών ανδροειδών ή αυτοσυνείδητων προγραμμάτων υπολογιστή , επηρεάζοντας μάλιστα ακόμα και τους πρώτους ερευνητές του τομέα. Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι επιστήμονες της τεχνητής νοημοσύνης προσπαθούν να κατασκευάσουν λογισμικό ή πλήρεις μηχανές οι οποίες να επιλύουν με αποδεκτά αποτελέσματα ρεαλιστικά υπολογιστικά προβλήματα οποιουδήποτε τύπου, αν και πολλοί πιστεύουν ότι η εξομοίωση ή η προσομοίωση της πραγματικής ευφυΐας ,πρέπει να είναι ο τελικός στόχος.
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Ένα πρόσφατο λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό κίνημα ήταν ο Φουτουρισμός. Θεωρείται κυρίως μια ιταλική σχολή στο χώρο της λογοτεχνίας και της τέχνης που ωστόσο υιοθετήθηκε και από καλλιτέχνες άλλων χωρών, ειδικότερα της Ρωσίας. Ο Φουτουρισμός αναπτύχθηκε σχεδόν σε όλες της μορφές της τέχνης, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την ποίηση, τη μουσική και το θέατρο. Οι Φουτουριστές εισήγαγαν κάθε νέο μέσο στην καλλιτεχνική έκφραση και χαιρέτησαν τα νέα τεχνολογικά μέσα της εποχής ως ένα θρίαμβο του ανθρώπου απέναντι στη φύση ενώ παράλληλα αντιτάχθηκαν στο Ρομαντισμό, τις παλιές τεχνοτροπίες, την παράδοση, την ηθική, την αρχαιολογία κλπ. Και ύμνησαν την ταχύτητα και τις βιομηχανικές πόλεις. Βασική μορφή του φουτουριστικού κινήματος αποτέλεσε ο Ιταλός ποιητής Φίλιππο Τομάσο Μαρινέτι, που είναι και ο δημιουργός του περίφημου ιδρυτικού μανιφέστο του Φουτουρισμό.
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Εκτός από την λογοτεχνία οι μηχανές και γενικότερα η τεχνολογία έχουν επηρεάσει και τoν κινηματογράφο. Αναλυτικά οι προσπάθειες για καταγραφή της κίνησης, ή για την δημιουργία ψευδαίσθησης κίνησης, είχαν ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν την εφεύρεση των κινηματογραφικών μηχανών. Μια πρώτη απόπειρα έγινε με τις κινούμενες ζωγραφιές. Τα οπτικά αυτά φαινόμενα ήταν γνωστά ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα. Εμφανίστηκαν μάλιστα διάφορες συσκευές για την προβολή του και τη δημιουργία της ψευδαίσθησης της κίνησης. Για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση της κίνησης, οι φωτογραφημένες εικό¬νες πρέπει να εμφανιστούν σε γρήγορη διαδοχή. Για να προετοιμαστούν και να παρουσιαστούν στη σωστή ταχύτητα, είναι απαραίτητες ορισμένες τεχνολογίες. Το βασικότερο είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος καταγραφής μιας μακράς σειράς από εικόνες πάνω σε κάποιο είδος υποστρώματος. Ακόμα όμως και μετά την ανακάλυψη της φωτογραφίας και του αρνητικού φιλμ ο δρόμος για τον κινηματογράφο ήταν μακρύς, καθώς έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος γρήγορης διαδοχικής έκθεσης πολλών αρνητικών και κατόπιν ένας αντίστοιχα γρήγορος τρόπος προβολής τους. Τις λειτουργίες αυτές πραγματοποιούν, όπως γίνεται αντιληπτό οι κάμερες αφενός και οι μηχανές προβολής αφετέρου. Όμως οι μηχανές προβολής υπήρχαν από πολλά χρόνια πριν και χρησιμοποιούνταν για την προβολή διαφανειών και για άλλα θεάματα σκιών. Αυτοί οι «μαγικοί φανοί» τροποποιήθηκαν με την προσθήκη φωτοφρακτών, μανιβέλας και άλλων επινοημάτων για να γίνουν οι πρώτες κινηματογραφικές μηχανές προβολής. Ο Tόμας Έντισον μαζί με τον Ουίλιαμ Ντίξον ανέπτυξαν δυο σπουδαίες μηχανές: τον κινηματογράφο (η πρώτη μηχανή λήψης) και το κινητοσκόπιο. Το κινητοσκόπιο ήταν μία μηχανή παρουσίασης ταινιών, πρόδρομος της σύγχρονης κινηματογραφικής μηχανής προβολής, συνδύαζε τη φωτογραφία και την τεχνολογία αναπαράστασης της κίνησης της εικόνας, προβάλλοντας διάτρητο φιλμ των 35 χιλιοστών. Η πρώτη δημόσια παρουσίαση του πρωτότυπου κινητοσκοπίου έλαβε χώρα στις 20 Μαΐου του 1891. Ο επόμενος κρίκος στην εξέλιξη ήταν η εφεύρεση του φιλμ από ένα πολύ εύφλεκτο εκρηκτικό, το σελιλόιντ, που κατάφερε το 1887 ο Χάνιμπαλ Γκούντγουιν (Hannibal Goodwin). Η ιδέα του υιοθετήθηκε ένα χρόνο μετά από το βιομήχανο ιδρυτή της Κόντακ, Τζορτζ Ίστμαν, ο οποίος προχώρησε σε μαζική παραγωγή, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Έντισον. Το 1894 ωστόσο άρχισε η παραγωγή κινητοσκοπίων και η εταιρία Έντισον έκανε το πρώτο στούντιο, με το όνομα «Μαύρη Μαρία» (Black Maria), που αποτελούνταν από ένα μόνο δωμάτιο με έναν κινηματογράφο πάνω σε ράγες, για να τροφοδοτεί με ταινίες τα κινητοσκόπια. Την ίδια χρονιά άνοιξε και η πρώτη αίθουσα κινητοσκοπίων στη Νέα Υόρκη με εισιτήριο 25 cents για πρόσβαση σε 5 συνολικά συσκευές.
ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Οι αδελφοί Λυμιέρ, Λουί Ζαν και Ογκύστ Μαρί Λουί Νικολά , ήταν Γάλλοι κινηματογραφιστές και εφευρέτες, δημιουργοί του κινηματογράφου, μίας μηχανής λήψης, εκτύπωσης και προβολής του φιλμ. Οι αδερφοί Λιμιέρ, δεν ήταν οι εφευρέτες του κινηματογράφου, ήταν όμως αυτοί που τον βελτίωσαν, τον καθιέρωσαν και τον διέδωσαν στο ευρύ κοινό. Ο πατέρας τους ήταν ιδιοκτήτης εργοστασίου, το οποίο κατασκεύαζε φωτογραφικές πλάκες και άλλα φωτογραφικά είδη, στο οποίο εργάστηκαν και οι δύο: ο Λουί Λυμιέρ ως φυσικός και ο Ογκύστ Λυμιέρ με την ιδιότητα του διευθυντή. Μετά την απομάκρυνση του πατέρα τους το 1892, ξεκίνησαν τις προσπάθειές τους πάνω στην εξέλιξη του κινηματογράφου και κατοχύρωσαν αρκετές ευρεσιτεχνίες, μεταξύ αυτών το διάτρητο φιλμ, το οποίο έδινε την δυνατότητα να ενσωματωθεί σε μία μηχανή προβολής. Βασιζόμενοι στην εφεύρεση του κινητοσκoπίου , κατασκεύασαν την φορητή συσκευή του κινηματογράφου, την οποία κατοχύρωσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, στις 13 Φεβρουαρίου του 1894. Ο κινηματογράφος των αδελφών Λυμιέρ, αποτελούσε ταυτόχρονα μηχανή λήψεως και προβολής, καθώς επίσης και εκτύπωσης του φιλμ. Η πρώτη ταινία που δημιούργησαν ήταν η Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ, στις 19 Μαρτίου του 1895 και αποτύπωνε την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους.
Στις 28 Δεκεμβρίου του 1895, πραγματοποίησαν την πρώτη δημόσια προβολή ταινιών, επί πληρωμής, στο Παρίσι, ενώ τον επόμενο χρόνο, προώθησαν την εφεύρεση τους στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής. Οι ίδιοι θεώρησαν πως ο κινηματογράφος ήταν ήσσονος σημασίας και πούλησαν την εφεύρεσή τους στον Ζορζ Μελιέ. Αργότερα στράφηκαν στην έγχρωμη φωτογραφία και το 1903 επινόησαν την πρώτη έγχρωμη φωτογραφική διαδικασία, η οποία άρχισε να διατίθεται εμπορικά το 1907.
Η επιχείρηση των αδελφών Λυμιέρ υπήρξε από τις μεγαλύτερες εταιρίες φωτογραφικών ειδών στην Ευρώπη, μέχρι την συγχώνευσή της με την εταιρεία Ilford.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Οι ταινίες μας επηρεάζουν τόσο πολύ επειδή συνδυάζουν με έναν μοναδικό και πολύ δυνατό τρόπο εικόνα, μουσική, διαλόγους, φωτισμό, ηχητικά και ειδικά εφέ που προκαλούν μια ψευδαίσθηση πραγματικότητας και έντονα συναισθήματα, σχεδόν το ίδιο έντονα με αυτά που νιώθουμε στην αληθινή ζωή. Βλέποντας μια ταινία ταυτιζόμαστε με τους πρωταγωνιστές και με τις καταστάσεις που βιώνουν και αποκτάμε, με έμμεσο τρόπο, νέες εμπειρίες. Είναι σαν να ζεις μια άλλη ζωή μέσα από τη ζωή των πρωταγωνιστών και αυτό μας κάνει να ρίξουμε μια πιο ξεκάθαρη ματιά στη δική μας ζωή αλλά και των άλλων γύρω σου. Μέσα από την πλοκή μιας ταινίας φωτίζονται πλευρές της ζωής μας που δεν βλέπαμε πριν. Και δημιουργείται μια προοπτική που μπορεί κυριολεκτικά να μας κάνει να αλλάξουμε σκέψεις, συμπεριφορά ή πορεία (ειδικά αν βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι ή μεταβατική φάση ζωής) και τελικά να βελτιωθούμε.
Γίνεται φανερό λοιπόν ότι ο κινηματογράφος δεν αποτελεί μόνο διασκέδαση. Ο θεατής μπορεί ν' αποκομίσει απ' αυτόν πρακτικά ή ηθικά οφέλη. Μπορεί όμως να δεχτεί και βλαβερές επιδράσεις από ταινίες κακής ποιότητας. Έτσι, ο κινηματογράφος αποκτά τεράστια σημασία σαν εποικοδομητικό μέσο διαπαιδαγώγησης, αισθητικής συγκίνησης και προπαγάνδας, ανάλογα με τις προθέσεις των παραγωγών.

ΠΗΓΕΣ : http://tv-press.pblogs.gr/2012/20120129/pages/62.html
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%B3%CE%BA%CF%8D%CF%83%CF%84_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%9B%CE%BF%CF%85%CE%AF_%CE%9B%CF%85%CE%BC%CE%B9%CE%AD%CF%81
http://machines-history.wikidot.com/about:files-articles
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82
http://www.pare-dose.net/?p=712
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

ΕΙΚΟΝΕΣ :1* http://2.bp.blogspot.com/-mF07DCCatSA/TVQzfg6ayZI/AAAAAAAADu4/9ogohbjfv7Y/s1600/118_001.jpg
2* http://2.bp.blogspot.com/-_qO9VonMCFY/TVQzjqPPPJI/AAAAAAAADu8/48MNt3UF6IQ/s1600/997_001.jpg
3* http://1.bp.blogspot.com/-u9Ra-kxsZek/TVQzkvmlYFI/AAAAAAAADvA/lWbGkafh98A/s1600/829_001.jpg

Αποτελέσματα
Οι μηχανές έχουν επηρεάσει τον ανθρώπινο πολιτισμό σημαντικά.Χωρίς αυτές οι θεατρικές παραστάσεις , ο κινηματογράφος και η λογοτεχνία δεν θα είχαν την παραστατικότητα και την επιτυχία που έχουν σήμερα. Επιπλέον ανακαλύψαμε ότι οι μηχανές στην αρχαία εποχή έδωσαν τη βάση για την εξέλιξη κατά τον μεσαίωνα και πολύ περισσότερο την σύγχρονη εποχή κατά την οποία οι εφευρέσεις αυξήθηκαν σε σημαντικό βαθμό.

Κριτική και Αυτοκριτική
Θεωρώ ότι η ομάδα εργάστηκε με πολύ καλό τρόπο καθώς όλοι έφεραν εις πέρας την ατομική τους εργασία και όλοι συμμετείχαν στην διόρθωση και στην ομαδική εργασία (πλην κάποιων εξαιρέσεων).
Συμπέρασμα
Θεωρώ ότι η εργασία μας είναι ικανοποιητική καθώς καλύψαμε πλήρως τα ερευνητικά ερωτήματα και κατορθώσαμε να βγάλουμε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα.

Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφικές παραπομπές
Παράρτημα
Λουδοβίκος Μπράιγ
Ο Λουδοβίκος Μπράιγ δεν ήταν ευχαριστημένος καθώς το σύστημα ανάγνωσης το οποίο χρησιμοποιούσαν ήταν δύσχρηστο με χοντρούς χαρακτήρες. Έτσι βάλθηκε να δημιουργήσει ένα καινούριο ειδικό αλφάβητο για τυφλούς. Του πήρε πέντε χρόνια αλλά στο τέλος τα κατάφερε. Όταν παρουσίασε τη μέθοδό του, άλλοι φανέρωσαν την ικανοποίηση τους, ενώ άλλοι υποστήριξαν πως το σύστημα ήταν δυσνόητο και όχι αποδοτικό.
Ο Μπράιγ απογοητεύτηκε, αλλά δεν σταμάτησε τις προσπάθειες του και βρήκε τρόπο ώστε οι τυφλοί να διδάσκονται και μαθηματικά και μουσική. Εφηύρε ακόμα μια γραφομηχανή, με την οποία έχουν τη δυνατότητα οι τυφλοί να γράφουν τις σκέψεις τους, όπως ακριβώς και αυτοί που έχουν καλή όραση. Λίγο πριν πεθάνει ο Μπράιγ το έργο του αναγνωρίστηκε και μάλιστα παγκόσμια και επικρατεί μέχρι σήμερα. Έτσι ο Μπράιγ έγινε ο ευεργέτης των τυφλών, γιατί τους χάρισε την ικανότητα να διαβάζουν βιβλία .Πέθανε ευχαριστημένος το1852.
Το σύστημα που δημιούργησε γνωστό και ως σύστημα μπράιγ το σύστημα γραφής των τυφλών .Αρχικά ο Γάλος Κάρολος Μπαρμπιέ αποπειράθηκε με συνδιασμό κουκίδων να δημιουργήσει ένα σύστημα για τους τυφλούς αλλά την τελική μορφή την έδωσε ο Μπάιγ.

Η ανάγνωση της γραφής Braille, εξαρτάται όχι μόνο από την αφή, όπως νομίζουν πολλοί αλλά και από την κίνηση. Και αυτό διότι η πρόσληψη των πληροφοριών γίνεται σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια των ανιχνευτικών δακτυλικών κινήσεων και όχι όταν το δάκτυλο είναι ακίνητο. Μέσω των ανιχνευτικών κινήσεων επιτυγχάνεται ο εντοπισμός των σειρών του κειμένου και τελικά ο χωρικός προσανατολισμός του αναγνώστη. Αυτό διαφέρει κατά πολύ από την διαδικασία της οπτικής ανάγνωσης, όπου η απόκτηση πληροφοριών πραγματοποιείται όταν τα μάτια εστιάζουν σε ένα γράμμα. Το ακροδάκτυλο χρησιμοποιείται ως χωρικό πλαίσιο εντός του οποίου θα αναζητηθεί ο εντοπισμός των κουκίδων.
ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΠΡΑΙΧ
326371_2.jpg
http://www.electacollections.com/Images/Products/Normal/326371_2.jpg

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License