- Ναντίμ Α.

Σε τούτη την εργασία θα σας μιλήσουμε για τις διάφορες μηχανές που εφευρέθηκαν κατά τον Μεσαίωνα, δηλαδή μεταξύ 5ου και 15ου αιώνα. Με το πάροδο του χρόνου οι διάφορες συνθήκες που επικρατούσαν ανάγκασαν τον άνθρωπο να βρει λύση για να αντιμετωπίσει την κάθε δυσκολία, άλλοτε ήταν ο πόλεμος, άλλοτε οι καλλιέργειες και άλλοτε το εμπόριο μεταξύ άλλων.
Κατ αρχάς, για τις πολεμικές δραστηριότητες έχουμε τις ακόλουθες εφευρέσεις:
Το υγρό πυρ (ή ελληνικό πυρ όπως το ονομάζουν στο εξωτερικό). Αυτό το όπλο δημιουργήθηκε τον 6ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε στο Βυζάντιο κατά των αράβων με μεγάλη επιτυχία αφού συνέχιζε να καίει ακόμα και στο νερό. Κατόπιν η διάδοση και η ευρέως χρήση του σημειώθηκαν κατά το 13ο αιώνα.
Άλλο ένα εύρημα είναι η βαλλίστρα. Αν και οι κινέζοι ήδη τη χρησιμοποιούσαν από τον 4ο αιώνα π.Χ. , οι Ευρωπαίοι την ανέπτυξαν κατά τον 10ο αιώνα. Μπορούσε πλέον να φτάσει το στόχο στα 300 μ και να διαπεράσει επιφάνειες που ένα απλό τόξο δεν μπορεί να τρυπίσει.
Επιπλέον τα πρώτα κανόνια εμφανίστηκαν στην Κίνα το 1132 τα οποία και χρησιμοποιούσαν για να ρίξουν τόξα μέσω μπαρουτιού. Το 1260 εμφανίστηκαν τα λεγόμενα «κανόνια χεριού» για τα οποία έφτιαχναν το εκρηκτικό μείγμα με 74% νίτρο + 11% θείο + 15% άνθρακα, σχεδόν όπως το φτιάχνουμε και σήμερα (75% νίτρο + 10% θείο + 15% άνθρακα). Και κατόπιν πήρε τη μορφή που ξέρουμε.
Για τις καλλιέργειες, μπορούμε να αναφέρουμε το ανεμόμυλο. Αρχικά χρησιμοποιούταν για το άλεσμα των δημητριακών (όπως το στάρι λόγου χάρη) και αργότερα για την άρση νερού. Αν και φημολογείται πως ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς το δημιούργησε τον πρώτο αιώνα π.Χ., πολλοί ισχυρίζονται πως οι Πέρσες το εφεύρισκαν το 7ο αιώνα μ.Χ. Το σίγουρο είναι ότι οι Πέρσες το χρησιμοποιούσαν το 1000 για να τραβήξουν νερό προκειμένου να αρδεύσουν τις καλλιέργειές τους.
Επίσης θα αναφερθούμε στο κάρο που βασιζόταν στα κάρα της Αρχαίας Αιγύπτου, Αρχαίας Ελλάδας και Αρχαίας Ρώμης. Στο Μεσαίωνα αυτό το μέσον βελτιώθηκε σημαντικά διευκολύνοντας τόσο τους αγρότες, όσο και τους εμπόρους και ταξιδιώτες.
Ως αναφορά το εμπόριο, ενδιαφέρον έχει ο τροχός γνεσίματος που εμφανίζεται γύρω στο 1400 πολλαπλασιάζοντας έτσι την παραγωγικότητα. Σημειωτέον είναι ότι από τα αρχαία χρόνιο ήδη δούλευαν αρχικά το λινό (στην Αίγυπτο), ύστερα το μετάξι (στην Κίνα) και το βαμβάκι (στις Ινδίες). Σ’ αυτά τα φυτικής προέλευσης υλικά προστέθηκε αργότερα και το μαλλί που είναι ζωικής προέλευσης.
Επίσης αξίζει να αναφερθούμε στην πυξίδα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τον 9ο αιώνα στη Κίνα, χρησιμοποιούσαν τόσο στη επιστήμη όσο και στη μαγεία (Γεωμαντεία και Φεγκ Σούι) μία πυξίδα. Η μία εκδοχή λέει πως μέσω του Δρόμου του Μεταξιού έφτασε στη Μέση Ανατολή και κατόπιν τον 13ο αιώνα έφτασε στην Ευρώπη. Η άλλη εκδοχή ισχυρίζεται πως απλώς πρόκειται για άλλη ανακάλυψη που έκαναν οι Ευρωπαίοι διότι η τελευταία είχε τα σημεία του ορίζοντα και έδειχνε πάντα το βορά, ενώ η κινέζικη είχε τα εξάγραμμα του Τσιγκ και έδειχνε πάντα προς το «νότο».
Επιπλέον επισημαίνουμε πως οι γαλέρες που υπήρχαν από την αρχαιότητα συνέχισαν να είναι το μοντέλο των σκαφών μέχρι και τον 12ο αιώνα. Πέρα από τα κουπιά και τα ιστία προστέθηκαν καταπέλτες και κανόνια.
Αλλά υπάρχουν κι σε άλλους τομείς δημιουργίες εξίσου σημαντικές όπως:
Το εκκρεμές ρολόι. Βέβαια υπήρχαν ήδη από την αρχαιότητα άλλα είδη ρολογιών όπως το ηλιακό ρολόι ή και η κλεψύδρα αλλά, με τούτο το εύρημα που έκανε ο ιταλός Πασίφικο Ντε Βερόνα τον 8ο αιώνα, η ώρα δινόταν πλέον με μεγαλύτερη ακρίβεια.
.Επίσης, γύρω στο1000, χάρη στη θεωρεία του άραβα μαθηματικού Αλχασέν, στα μοναστήρια χρησιμοποιούσαν την «πέτρα της ανάγνωσης», ημιπολύτιμος λίθος σε σχήμα ημισφαίριου για να διαβάσουνε. Εκείνη την εποχή, άσπρο κρύσταλλο ήξεραν να φτιάχνουν μόνο οι Βενετοί (φυσούσαν τα κρύσταλλα Μουράνο). Γι τον λόγο αυτό και τα πρώτα γυαλιά βγήκαν από εκεί, αρχικά για το ένα μάτι, ύστερα και για τα δύο έχοντας σκελετό ξύλινο ή από κοχύλι.
Τέλος θα αναφέρουμε ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα όπως είναι η εκτύπωση. Ναι μεν οι Κινέζοι ήδη χρησιμοποιούσαν ξύλινα καλούπια για να εκτυπώνουν αντί να αντιγράφουν στο χέρι, αλλά ο Γκούτενμπεργκ είχε την ιδέα να φτιάξει μια συσκευή για να λιώσει το μέταλλο και να φτιάξει γράμματα μεταλλικά. Το 1455 κυκλοφόρησε η γνωστή «Βίβλος του Γκούτενμπεργκ». Μπορούμε να πούμε πως ήταν ο πατέρας του σημερινού βιβλίου.
Ως συμπέρασμα, μπορούμε να πούμε πως ο Μεσαίωνας που ξεκινά με την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και τελειώνει με την πτώση της βυζαντινής αυτοκρατορίας, παρόλο που αποκαλείται η «Σκοτεινή εποχή» είχε και τη θετική του πλευρά αφού σ’ αυτή τη χρονική περίοδο έγιναν σημαντικές εφευρέσεις.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License