- Έλενα Γ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ

Φωτογραφική μηχανή είναι η συσκευή η οποία χρησιμοποιείται για τη λήψη φωτογραφιών. Σήμερα χρησιμοποιούνται μηχανές τόσο για επαγγελματική όσο και για ερασιτεχνική χρήση.

Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την τεχνολογία τους, στις κλασσικές φωτογραφικές μηχανές με φίλμ και τις πιο σύνχρονες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές.

Η πρώτη κατηγορία χρησιμοποίει φίλμ πάνω στο οποίο αποτυπώνει την φωτογραφία. Έπειτα το φίλμ εμφανίζεται σε σκοτεινο θάλαμο και παράγεται ενα αρνητικό. Με το αρνητικό τυπώνουμε τη φωτοτυπία στο χαρτί.

Η δεύτερη κατηγόρία είναι οι ψηφιακές μηχανές οι οποίες ειναι πιο σύνχρονες απο αυτές που ειναι με φιλμ. Χρησιμοποιούν αισθητήρες εικονοστιχείων (Pixels) και κάρτες μνήμης για να αποθηκεύουν τις φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες μπορούν να τυπωθούν είτε σε εργαστήριο είτε σε οικιακό εκτυπωτή ή να αποθηκευτούν κάπου. Το πλεονέκτημα των ψηφιακών μηχανών είναι οτι μπορούμε να επεξεργαστούμε τις φωτογραφίες σε υπολογιστές.

Φωτογραφική μηχανή

Σε ένα φωτογραφικό εργαστήρι, την ώρα της εκτύπωσης των αρνητικών.

Σε ένα φωτογραφικό εργαστήρι, την ώρα της εκτύπωσης των αρνητικών

Για να ρίξουμε μια ματιά στο εσωτερικό τους…

Για να ρίξουμε μια ματιά στο εσωτερικό τους... Για να ρίξουμε μια ματιά στο εσωτερικό τους...

Πηγή:
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AE


ΜΗΧΑΝΗ

Μηχανή λέγεται το εργαλείο ή μέσον που είναι δυνατό να βοηθήσει τον άνθρωπο στην καθημερινή του ζωή. Υπάρχουν δύο είδη μηχανών : Οι άπλες και οι σύνθετες. Aπλή μηχανή είναι ο μοχλός, η σφήνα κ.α. ενώ στις σύνθετες ανήκουν μηχανές όπως οι υδραυλικές και οι βιομηχανικές.

ΓΕΝΙΚΑ

Τις μηχανές μπορούμε να τις κατατάξουμε :

  1. Σε μηχανές κίνησης : που εκτελούν μηχανικό έργο.
  1. Σε ενεργειακές μηχανές : δηλαδή που παίρνουν ενέργεια και κινούνται από ένα κινητήρα και δίνουν έργο επιδρώντας στην ύλη με αποτέλεσμα να αλλάξει η μορφή ή η θέση ή η ενέργεια (σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι βιομηχανικές μηχανές οι αγροτικές κλπ).
  1. Σε μηχανές μετάδοσης : που μεταδίδουν έναν ορισμένο τύπο ενέργειας αλλάζοντας μόνο τα χαρακτηριστικά της.

ΚΙΝΗΤΗΡΙΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

Κινητήρια μηχανή μπορούμε να ονομάσουμε αυτή που παράγει κινητήριο ωφέλιμο έργο.Τέτοιες μηχανές είναι των σιδηροδρόμων των πλοίων των αυτοκίνητων αεροπλάνων διάφορες αντλίες καθώς και οι μηχανές γεννητριών παράγωγης ηλεκτρικού ρεύματος. Η μορφή της σύγχρονης μηχανής είναι τέτοια ώστε να επιτυγχάνεται τελικά η κίνηση του άξονα της από τον οποίο και προσλαμβάνεται το κινητήριο ωφέλιμο έργο. Οι κινητήριες μηχανές λειτουργώντας παίρνουν γενικά ενέργεια π.χ. θερμική ηλεκτρική ή υδραυλική κλπ και την μετατρέπουν (κατά κανόνα μέρος από αυτήν) σε μηχανική ενέργεια ή κινητήριο έργο. Ανάλογα με την μορφή ενέργειας που παίρνουν οι κινητήριες μηχανές ξεχωρίζουν σε :

  1. Θερμικές μηχανές ή θερμοκινητήρες : στην περίπτωση αυτή ανήκουν οι ατμομηχανές οι ατμοστρόβιλοι ή αεριοστρόβιλοι οι βενζινοκινητήρες ή βενζινομηχανές οι πετρελαιομηχανές ή κινητήρες Diesel κ.α.
  1. Υδραυλικοί κινητήρες : στην κατηγορία αυτή οι μηχανές καταναλώνουν υδραυλικοί ενέργεια.
  1. Ηλεκτρικοί κινητήρες ή ηλεκτροκινητήρες.

Πηγές

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AE
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/354611/machine


ΕΝΡΙΚΟ ΦΕΡΜΙ

ΕΝΡΙΚΟ ΦΕΡΜΙ

Ο Ενρίκο Φέρμι (Enrico Fermi) , Αμερικανός φυσικός ιταλικής καταγωγής (Ρώμη 1901-Σικάγο 1954) υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της πυρηνικής εποχής . Το 1938 τιμήθηκε με το βραβείο Nobel. Ο Φέρμι γιός σιδηροδρομικού παιδί –θαύμα ως μαθητής σε ηλικία 17 ετών, εισήχθη στο πανεπιστήμιο της Πίζας. Σε ηλικία μόλις 21 ετών απέκτησε το δίπλωμα του , καθώς και τις διδακτορικές του μελέτες σχετικά με τις ακτίνες Χ. Συνέχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, και κατόπιν με την επιστροφή του στην Ιταλία τοποθετήθηκε καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.Το 1926 έγινε τακτικός καθηγητής της θεωρητικής φυσικής στο πανεπιστήμιο της Ρώμης. Νέες ανακαλύψεις στην ατομική και πυρηνική φυσική , τον έκαναν να στραφεί στην πειραματική φυσική. Το1934 οι Φρεντερίκ και οι Ιρέν Ζολιό –κιουρί , στην Γαλλία παρήγαγαν τεχνητή ραδιενέργεια. Ο Φέρμι πειραματίστηκε και αυτός με τον δικό του τρόπο στην παραγωγή τεχνίτης ραδιενέργειας. Οι μέθοδοι και η ερευνά του Φέρμι , έμελλαν να φέρουν στην επιφάνεια ανακαλύψεις που επρόκειτο να συγκλονίσουν τον τότε υπάρχοντα κόσμο . Το 1938 τιμήθηκε με το βραβείο Nobel φυσικής «Για την ταυτοποίηση νέων ραδιενεργών στοιχείων , τα όποια παρήχθησαν από τον βομβαρδισμό άλλων στοιχείων με νετρόνια , και για την ανακάλυψη της πυρηνικής αντίδρασης που προκαλείται από τα βραδέα νετρόνια ». Του δόθηκε η άδεια από την κυβέρνηση του Μουσολίνι , να μεταβεί στην Σουηδία για την παραλαβή του βραβείου του. Ο Φέρμι όμως κατόπιν δεν επέστρεψε στην Ιταλία για πολικούς λογούς. Οι συνεργαζόμενοι επιστήμονες εκείνης της εποχής , διαπίστωσαν το φαινόμενο της πυρηνικής σχάσης και της μετατροπής σε ενεργεία ενός μικρού μέρους μάζας του στοιχείου ουρανίου , η δε ενέργεια (η παραγόμενη) μπορεί να υπολογιστεί από την εξίσωση ισοδυναμίας μάζας και ενέργειας του Αϊνστάιν , με τύπο Ε=mc2 όπου E η ενέργεια m η μάζα και c η ταχύτητα του φωτός. Ο Φέρμι και άλλοι επιστήμονες συνειδητοποίησαν τους κινδύνους στην περίπτωση που επιστήμονες του Χίτλερ μπορούσαν να εφαρμόσουν την αλυσιδωτή σχάση για την παραγωγή ατομικής βόμβας. Κατόπιν τούτου συνέταξαν (οι επιστήμονες ) μια επιστολή που επεγράφη από τον Αϊνστάιν , ο οποίος την 11/10/1939 την παρέδωσε στον τότε πρόεδρο τον Η.Π.Α Ρούσβελτ προειδοποιώντας τον για τον κίνδυνο . Το 1942 ενώ ήταν σε εξέλιξη ο Β παγκόσμιος πόλεμος , οργανώθηκε στο σχέδιο Μανχάταν (Manhattan Project) για την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας. Πρωτοστάτησε στην έρευνα ο Φέρμι, και η δόκιμη του πρώτου πειραματικού πυρηνικού όπλου έγινε με επιτυχία στην αεροπορική βάση Αλαμογκόρντο του Νιου Μέξικο στης 16/7/1945. Δυστυχώς για την ανθρωπότητα η χρήση της ως όπλο πραγματοποιήθηκε εναντίον των Ιαπωνικών πόλεων Χιροσίμα και Ναγκασάκι τον Αύγουστο του 1945.Το1944 απέκτησε την αμερικανική ιθαγένεια , και έγινε καθηγητής πυρηνικών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Σικάγου και του απενεμήθη μετάλλιο τιμής από το Κογκρέσο. Το Φέρμιο τεχνητό χημικό στοιχειό με ατομικό αριθμό , 100 ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του. Ο Φέρμι με την έρευνα του συνέβαλε :

  1. Σχεδίασε και κατασκεύασε την πυρηνική στήλη (εγκατάσταση αυτοσυντηρούμενης πυρηνικής αντίδρασης σχάσεων)
  2. Μελέτη για τα μεσόνια
  3. Υπήρξε σύμβουλος για την κατασκευή συγχροκυκλότρου (επιταχυντής σωματιδίων).
  4. Μαθηματική περιγραφή των υποατομικών σωματιδίων.
  5. Πυρηνικές αντιδράσεις από νετρόνια {είναι η βάση παραγωγής ενέργειας , τόσο για πολεμικούς , σκοπούς όσο και ειρηνικής ωφέλιμης ενέργειας (πυρηνικοί αντιδραστήρες )} κ.α.

Ατομική βόμβα που χρησιμοποιήθηκε στο Ναγκασάκι

Fat man

Εκρήξεις ατομικής βόμβας

Εκρήξεις ατομικής βόμβας Εκρήξεις ατομικής βόμβας Εκρήξεις ατομικής βόμβας

Πυρινικά εργοστάσια

Πυρινικά εργοστάσιαΠυρηνικά εργοστάσια

Πηγές : ΠΑΠΥΡΟΣ LAROYSSE BRITANNICA


ΜΗΧΑΝΕΣ

Αεριοστρόβιλος , υδροστρόβιλος εσωτερικής καύσεως ηλεκτρομηχανές .
Αυτοκίνητο , πλοίο , αεροπλάνο , σιδηροδρομική μηχανή.
Γενικά μηχανές :
Τυπογραφικές , κλωστοϋφαντουργικές , γεωργικές , χαρτοποιίας ,
υαλουργίας. Επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων , φαρμακοβιομηχανίας , ξυλείας , χημικής βιομηχανίας , αυτοματισμών, ιατρικές [χειρουργικές , ενδοσκοπικών εξετάσεων (ακτίνες Χ , υπέρηχοι ) κα].
Τεχνικών έργων : μπουλντόζες , φορτωτής , οικοδομικός γερανός , πρέσες Beton κα
Διαστημική τεχνολογία : πύραυλος κα

Πυρηνοκίνητες μηχανές (εκμεταλλευόμενες την ατομική ενέργεια
αεροπλανοφόρα , υποβρύχια) πυρηνικά εργοστάσια.
Η τεχνολογική εξέλιξη (μηχανές) τον 21 αιώνα που διαμορφώνει την καθημερινότητα μας , ή θα αποτελεί πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον είναι :

Νανοτεχνολογία , βιοτεχνολογία , βιονική , μικροηλεκτρονική πρόοδος , κβαντικoί υπολογιστές , χημικοί υπολογιστές , ατομικά ρολόγια μέτρησης χρόνου , ρομποτική επιστήμη , νευρομορφική επιστήμη , συσκευές από δέσμες κατευθυνόμενου ήχου κ.α

Πηγή : ΠΑΠΥΡΟΣ LAROYSSE BRITANNICA


Σιδηροδρομική μηχανή (σιδηρόδρομος)

Είναι συγκοινωνιακό μέσο μαζικής μεταφοράς ,που κινείται επί παραλλήλων σιδηροτροχιών (γραμμές) , και έλκει βαγόνια επιβατικά ή εμπορικά .Στην αρχή η σιδηροδρομική μηχανή ήταν ατμάμαξα , κατόπιν δε ντιζελαμαξα , και τέλος ηλεκτράμαξα. Είδος σιδηροδρόμου -μηχανής μπορεί να θεωρηθεί και το τραμ-μετρό των πόλεων.Σήμερα υπάρχει περίπου ένα δίκτυο σιδηροδρόμων με 1.238.000 χιλιόμετρων παγκοσμίως

Σιδηροδρομικές μηχανέςΣιδηροδρομικές μηχανές

Πηγή : ΠΑΠΥΡΟΣ LAROYSSE BRITANNICA


Ρομπότ- Ρομποτική

Η ρομποτική τεχνολογικός κλάδος παράγωγος της τεχνολογίας του αυτοματισμού , ασχολείται με την μελέτη και την ανάπτυξη των ρομπότ , δηλαδή προγραμματιζόμενων μηχανισμών που χρησιμοποιούνται σε επιστημονικές ή βιομηχανικές εφαρμογές σαν υποκατάστατα του ανθρώπου. Θεμέλια της ρομποτικής τεχνολογίας αποτελούν οι τεχνολογίες του ψηφιακού έλεγχου – μεθόδου προγραμματισμού για την εκτέλεση περίπλοκων κατεργασιών – και της τηλεχειρικής (telecherics)-μεθόδου χρήσεως μηχανικών βραχιόνων ,για την εξ αποστάσεως εκτέλεση λεπτών χειρονακτικών χειρισμών σε επικίνδυνα αντικείμενα ή σε επικίνδυνους για των άνθρωπο χώρους. Είναι δύσκολο να οριστεί η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ρομποτικών μηχανισμών, και απλώς αυτοματοποιημένων μηχανών. Όσο πιο περίπλοκη και εξειδικευμένη είναι η μηχανή , τόσο περισσότερο έχει πιθανότητα να χαρακτηριστεί σαν ρομπότ. Η λέξη ρομπότ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 20ο αιώνα , από τον Τσέχο συγγραφέα Κάρελ Τσάπεκ ο οποίος την παρήγαγε από την τσεχική λέξη ρομπότα που σημαίνει « αγγαρεία». Η παλαιότερη Ελληνική λέξη αυτόματο , χρησιμοποιείται για μηχανισμούς που μιμούνται των άνθρωπο , ή κάποιο ζώο χωρίς αναγκαστικά να παράγουν ωφέλιμο έργο. Ο νεολογισμός «ανδροειδές» περιορίζεται σε ανθρωπόμορφους , όχι όμως και ζωόμορφους μηχανισμούς.

ΡομποτικήΡομποτικήΡομποτικήΡομποτικήΡομποτικήΡομποτική

Πηγή : ΠΑΠΥΡΟΣ LAROYSSE BRITANNICA

Lenaki-Lenaki-

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License