- Όλγα Α.

ntoremisolntoremisol


«Μουσική» γραφομηχανή


Η πρώτη "μουσική" γραφομηχανή στον κόσμο

ntoremisolntoremisol


Gyroscope_operation.gif

Το γυροσκόπιο είναι μια συσκευή οποία μπορεί να διατηρεί σταθερό τον προσανατολισμό της μέσω των μερών της και της αρχής διατήρησης της στροφορμής. Εφευρέθηκε από τον Ζαν Μπενάρ Λεόν Φουκώ το 1832 ο οποίος προσπάθησε με αυτό να αποδείξει την περιστροφή της Γης. Πρόκειται για μια διάταξη όμοια με εκείνη που φέρει η σχολική υδρόγειος σφαίρα

ntoremisolntoremisol


Φωνογράφος (γραμμόφωνο)

Ο φωνογράφος (γραμμόφωνο) είναι μια από τις πρώιμες συσκευές για την εγγραφή και αναπαραγωγή ήχου. Κατασκευάστηκε από τον Αμερικανό Τόμας Άλβα Έντισον το 1877. Χρησιμοποιούσε μια βελόνα για να καταγράφει τον ήχο σε έναν κύλινδρο με αυλάκια, επικαλυμμένο με αλουμινόχαρτο, ο οποίος περιστρεφόταν με σταθερή ταχύτητα.

ntoremisolntoremisol


Φωτογραφίες για τον πρώτο υπολογιστή (ENIAC)
Ο πρώτος υπολογιστής (eniac) Κλασσική φωτογραφία του eniac Λεπτομέρεια του πίσω τμήματος του ENIAC

ENIAC Replacing a bad tube meant checking among ENIAC's 19,000 possibilities Two women wiring the right side of the ENIAC4 with a new program

Ο ENIAC είναι ο πρώτος ηλεκτρονικός ψηφιακός υπολογιστής που χρησιμοποιούσε εξ΄ολοκλήρου λυχνίες κενού. Το 1944 ξεκίνησε η υλοποίησή του από 50μελη ομάδα και το 1945 παρουσιάστηκε στην τελική του μορφή

ntoremisolntoremisol


Μηχανικό ρολόι του 14ου-15ου αιώνα. Βρίσκεται στη Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους στον πρόναο του καθολικού της Μονής. Λειτουργούσε με βαρίδια

Μηχανικό Ρολόι Άγιο Όρος - Μόνή Παντοκράτορος Μηχανικό Ρολόι Άγιο Όρος - Μόνή Παντοκράτορος

ntoremisolntoremisol


Το δρομόμετρο είναι το όργανο που μετρά την ταχύτητα του σκάφους στην θάλασσα. Πολύ απαραίτητο για όλα τα ιστιοπλοϊκά σκάφη, καθώς είναι το ηλεκτρονικό μηχάνημα που ενημερώνει για την ταχύτητα του σκάφους. Για να καταλάβουμε τη χρησιμότητά του είναι σαν το κοντέρ του αυτοκινήτου. Πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε χωρίς αυτό;
Η μονάδα μέτρησης της ταχύτητας είναι ο κόμβος και ισούται με ένα ναυτικό μίλι την ώρα. Ο όρος «κόμβος» προέρχεται από το πρώτο σχετικά όργανο μέτρησης της ταχύτητας των πλοίων, που ήταν το κοινό δρομόμετρο ή Δελτωτό δρομόμετρο, που σήμερα έχει αντικατασταθεί από τα σύγχρονα δρομόμετρα

Στην αρχαιότητα το δρομόμετρο έγινε γνωστό χάρη στον Ήρωνα τον Αλεξανδρινό, που ήταν σπουδαίος μαθηματικός και μηχανικός της ελληνιστικής περιόδου.
Στην εικόνα είναι ένα Δελτωτό δρομόμετρο της τελευταίας περιόδου των ιστιοφόρων πλοίων.

Δρομόμετρο

ntoremisolntoremisol


Επιπτώσεις της χρήσης των υπολογιστών στο περιβάλλον
Είναι γεγονός πως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι τηλεοράσεις παρασκευάζονται σε αποστειρωμένες αίθουσες χωρίς σκόνη, η οποία θα επιβάρυνε τα κυκλώματα τους. Οι ιδιοκτήτες των εργοστασίων και των βιομηχανιών θέλοντας να δείξουν πως δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον με τις εργασίες τους, φροντίζουν και «γεμίζουν» το χώρο γύρω από τα εργοστάσια και τις βιομηχανίες τους με πρασινάδες και δέντρα. Δεν είναι έτσι όμως. Χρησιμοποιούνται τεράστιες ποσότητες τοξικών ουσιών και οι αίθουσες τους είναι επιβαρυμένες με δηλητηριώδεις ατμούς. Όσο για τα πάρκα, κρύβουν ρυπασμένα εδάφη και μολυσμένα νερά.

Επιπτώσεις στην υγεία
Τη σήμερον ημέρα κάθε άνθρωπος στη δουλειά του περνά μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή πάνω από οχτώ ώρες τη μέρα και το χειρότερο είναι ότι κάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις και πολλές φορές δεν χρειάζεται να σηκώνεται από το γραφείο του αφού τα έχει όλα σε ηλεκτρονική μορφή. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που δεν τον χρησιμοποιούν έστω και στη δουλειά τους. Αυτή η κατάσταση όμως κουράζει το οργανισμό και προκαλεί βλάβες στις λειτουργίες του. Τα πιο συχνά προβλήματα που παρατηρούνται από την πολύωρη χρήση του υπολογιστή είναι η κούραση από τον τρόπο που καθόμαστε ή οι πόνοι στον αυχένα, στην πλάτη, στους βραχίονες, στους καρπούς, στα χέρια και στους μυς. Επίσης μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και το πιο σημαντικό, πόνο, ένταση και ερεθισμό στα μάτια. Τέλος, τα άτομα που ξοδεύουν καθημερινά πολλές ώρες πάνω από τους υπολογιστές κινδυνεύουν από φλεγμονές στους καρπούς των χεριών, κι όπως υποστηρίζουν νεότερες έρευνες παρενέργειες στο αναπαραγωγικό σύστημα. Έτσι λοιπόν, χρειάζεται μεγάλη προσοχή η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών γιατί εγκυμονούν πολλοί κίνδυνοι για την υγεία του ανθρώπου και πρέπει να τους περιορίσουμε.

Και άλλες επιπτώσεις
Οι υπολογιστές προκάλεσαν και άλλα προβλήματα εκτός από τα προβλήματα στην δημόσια υγεία. Η διάδοσή τους αύξησε την κατανάλωση χαρτιού. Η μέση παγκόσμια κατανάλωση χαρτιού υπολογίζεται στα 115 δισεκατομμύρια φύλλα. Αυτό όμως θα μπορούσε να περιοριστεί αν υπάρξουν σοβαρές προσπάθειες να μειωθούν οι ποσότητες που σπαταλιούνται.
Επιπλέον, σημαντικό πρόβλημα είναι η κατανάλωση ενέργειας. Έρευνες έδειξαν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο καταναλώνονται 240 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες κάτι που ισοδυναμεί με τις ανάγκες για την ετήσια ενέργεια της Βραζιλίας.

ΠΗΓΕΣ:

Υπολογιστές και υγεία Υπολογιστής και υγεία Υπολογιστής και υγεία Υπολογιστής και υγεία Υπολογιστές και δημόσια υγεία Υπολογιστές - Υγεία υπολογιστές και δημόσια υγεία Υπολογιστές και υγείαΥπολογιστές και δημόσια υγεία Η πολύωρη χρήση των υπολογιστών βλάπτει την υγεία του ανθρώπου Υπολογιστές - υγεία  Υπολογιστές και υγεία Υπολογιστές - υγεία Οι υπολογιστές βλάπτουν την υγεία Υπολογιστές

ntoremisolntoremisol


Τζον Μπαρντίν

Ο Τζον Μπαρντίν γεννήθηκε στο Μάντισον του Ουισκόνσιν στις 23 Μαΐου 1908 και πέθανε σε ηλικία 83 ετών στις 30 Ιανουαρίου 1991. Ήταν Αμερικανός φυσικός και ηλεκτρολόγος μηχανικός, ο μόνος άνθρωπος στην Ιστορία που τιμήθηκε δύο φορές με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής: το 1956 για το τρανζίστορ (μαζί με τους Shockley και Brattain) και το 1972 για τη θεωρία της υπεραγωγιμότητας (μαζί με τους Cooper και Schrieffer, γι' αυτό και ονομάσθηκε Θεωρία BCS, από τα αρχικά τους).
Το ταλέντο του Τζον για τα Μαθηματικά αναγνωρίσθηκε από νωρίς και ο διδάσκων το αντικείμενο στην Α΄ γυμνασίου τον ενεθάρρυνε για προχωρημένες σπουδές. Ο Μπαρντίν απεφοίτησε από το σχολείο σε ηλικία 15 ετών, και θα το έκανε ακόμα νωρίτερα αν δεν μεσολαβούσε ο θάνατος της μητέρας του. Εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν στο Μάντισον το 1923, από όπου πήρε το πτυχίο του ηλεκτρολόγου μηχανικού το 1928 και συνέχισε με μάστερ στο ίδιο πεδίο (1929). Είχε ως κύριο καθηγητή του στη Φυσική τον Τζον βαν Βλεκ.
Στη συνέχεια ο Μπαρντίν εργάσθηκε για τρία χρόνια στα Gulf Research Laboratories, τον ερευνητικό κλάδο της εταιρείας Gulf Oil, στο Πίτσμπουργκ. Μόλις το ενδιαφέρον του για την εργασία εκεί έπεσε, έκανε αίτηση και έγινε δεκτός στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον. Εκεί μελέτησε και Φυσική, και κατέληξε να εκπονήσει το διδακτορικό του πάνω σε πρόβλημα της Φυσικής Στερεάς Καταστάσεως. Πριν ολοκληρώσει τη διατριβή του, του είχε ήδη προσφερθεί θέση Junior Fellow στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 1935. Εκεί πέρασε τα επόμενα 3 χρόνια συνεργαζόμενος με τον παλιό του δάσκαλο, τον Τζον βαν Βλεκ. Πήρε το διδακτορικό του στη Μαθηματική Φυσική από το Πρίνστον το 1936.
Τζον Μπαρντίν Τζον Μπαρντίν τρανζίστορ

Πηγή:
Βικιπαίδεια

ntoremisolntoremisol


Επιπτώσεις από τη χρήση οικιακών συσκευών στην υγεία μας

Επιστήμονες υποστηρίζουν πως η μοντέρνα κουζίνα, είναι ένα πεδίο γεμάτο ακτινοβολία. Το ψυγείο, τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων, η ηλεκτρική κουζίνα παράγουν τόση ώστε να προκληθεί βλάβη στο αναπαραγωγικό σύστημα της νοικοκυράς που τα χρησιμοποιεί. Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια τα οποία εκτέθηκαν σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα ανάλογης έντασης όπως αυτά που δημιουργούν οι οικιακές συσκευές, τα ωάρια στις ωοθήκες των θηλυκών σταμάτησαν να αναπτύσσονται φυσιολογικά.
Παρόλ΄ αυτά οι κατασκευαστές φούρνων μικροκυμάτων καθησυχάζουν τους καταναλωτές ότι με τη νέα τεχνολογία που εφαρμόζουν οι διαρροές της ακτινοβολίας από αυτές τις συσκευές έχουν ελαχιστοποιηθεί ή ακόμη εξαλειφθεί εντελώς. Ωστόσο ακτινοβολία μπορεί πάντοτε να «ξεφύγει» από ελαττωματικές πόρτες, ακόμη και από το προστατευτικό τζάμι των συσκευών, αν και είναι περίπτωση πιο σπάνια και με αμελητέες ποσότητες ακτινοβολίας.
Ευαισθησία σε τέτοιου είδους ακτινοβολία παρουσιάζουν κυρίως τα μάτια, τα γεννητικά όργανα και ο εγκέφαλος.

Πηγή:
Εφημερίδα Το Βήμα
Δημήτρης Γαλάνης, Καραγιάννης Νικήτας
Δημοσίευση 10/12/2000

ntoremisolntoremisol


Οικιακές συσκευές – Επιπτώσεις – Θόρυβος

Οι οικιακές συσκευές παρά τη χρησιμότητά τους αποτελούν μια από τις σημαντικότερες πηγές θορύβου μαζί με την κυκλοφορία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και τις εγκαταστάσεις διασκέδασης.
Ο θόρυβος, υποβαθμίζει σημαντικά το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των ατόμων. Οι οικιακές συσκευές που προκαλούν θόρυβο επιφέρουν πολλά αρνητικά και στην υγεία του ανθρώπου. Πρώτα απ’ όλα, έχει επίδραση στο σύστημα ακοής του και μπορεί να προκαλέσει παροδική ή ακόμα και μόνιμη ακουστική απώλεια. Σημαντικό θα ήταν να προσθέσουμε πως ο θόρυβος των οικιακών συσκευών μπορεί να δημιουργήσει άγχος και στρες. Ακόμα, μπορεί να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα σε ανθρώπους που ήδη πάσχουν από κάποιο πρόβλημα υγείας όπως άτομα με υπέρταση ή με ψυχολογικά και ψυχικά προβλήματα. Τέλος, εξαιτίας της ενόχλησης από τον θόρυβο ο άνθρωπος δεν μπορεί να αποδώσει στις καθημερινές του υποχρεώσεις και αυτό μπορεί να μπορεί να επηρεάσει μέχρι και την Εθνική Οικονομία.
Το πρόβλημα είναι εντονότερο στις αστικές περιοχές, κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και σχεδόν σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας μας.

ΠΗΓΗ:

Μη βουλώνετε τα αυτιά σας, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να καταπολεμίσετε τους ενοχλητικούς θορύβους! Ο πολύς θόρυβος μπορεί και να σκοτώσει! Ο θόρυβος φθείρει ζωές Ηχορύπανση - Βλαπτει σοβαρα
Ηχορύπανση
Ηχορύπανση Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως η ατμοσφαιρική μόλυνση βλάπτει την υγεία. Αυτό που δεν γνωρίζαμε, είναι πως η ηχορύπανση είναι το ίδιο βλαπτική στην ανθρώπινη υγεία Η ηχορύπανση βλάπτει την υγεία Ο θόρυβος συμβάλλει στην ενεργοποίηση των μηχανισμών του στρες στον άνθρωποΗχορύπανση - Σοβαρό πρόβλημα για την υγεία Η υχορύπανση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία Ηχορύπανση

ntoremisolntoremisol


Αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης των μηχανών – Περιβάλλον — Ηχορύπανση

Στην υγεία του ατόμου και των ζώων

Η ηχορύπανση είναι μια τεράστια απειλή για την υγεία μας. Μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα ακοής, άγχος, αλλά και ψυχοσωματικές ασθένειες. Όσοι είναι διαρκώς εκτεθειμένοι σε θόρυβο έχουν: αυξημένη πίεση, διαταραχές ύπνου, κακή διάθεση, μειωμένη απόδοση στην εργασία, πονοκεφάλους, ταχυπαλμίες, δυσκολία συγκέντρωσης ή απομνημόνευσης, επιθετική συμπεριφορά, δυσάρεστες ορμονικές διαταραχές κ.α.

Η ηχορύπανση είναι μεγάλη απειλή και για την ισορροπία της άγριας φύσης . Ο θόρυβος που παράγεται από τα οχήματα, τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και γενικότερα από τις μηχανές κυρίως στα αστικά κέντρα εμποδίζουν τον τρόπο επικοινωνίας των ζώων μεταξύ τους. Η ηχορύπανση που δημιουργείται μπορεί να απειλήσει τη βιοποικιλότητα. Επιπλέον, δεν μπορούν όλα τα ζώα να προσαρμοστούν. Έτσι, ένα είδος βατράχων όταν είναι εκτεθειμένοι στο θόρυβο, που προκαλούνται από την αυξημένη κυκλοφορία των οχημάτων, δυσκολεύονται με το κάλεσμα τους να εντοπίσουν το ταίρι τους. Δυστυχώς, δεν μπορούν να υπερνικήσουν το θόρυβο που προκαλείται από τα οχήματα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αναπαραγωγή τους, αφού δεν εντοπίζουν εύκολα το ταίρι τους.

Πηγές :
http://www.econews.gr/2009/10/15/noise-pollution-threats-animals/
http://ixoripansi.gr/?cat=10
http://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=895&Itemid
Βικιπαίδεια

ntoremisolntoremisol


Φούρνοι μικροκυμάτων

O φούρνος μικροκυμάτων «λύνει τα χέρια» στις σύγχρονες νοικοκυρές. Παρ’ όλα αυτά, είναι μια οικιακή συσκευή που έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις για τη λειτουργία της, ενώ έχει οδηγήσει σε έρευνες, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις της στον ανθρώπινο οργανισμό. Oι επιστήμονες, πάντως, είναι σαφείς: Aν ακολουθούμε τις οδηγίες λειτουργίας και επιβλέπουμε τα παιδιά μας, οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι ακίνδυνοι.
Οι φούρνοι μικροκυμάτων αποσυνθέτουν και αλλάζουν τη μοριακή δομή των τροφίμων με την ακτινοβολία. Οι κατασκευαστές φούρνων μικροκυμάτων συνεχίζουν να επιμένουν πως οι κατασκευές τους είναι ασφαλής. Όμως μάλλον αναφέρονται στο καλό κλείσιμο της πόρτας για την αποφυγή διαρροής ακτινοβολίας παρά στην ακινδυνότητα της κατανάλωσης τροφίμων που μαγειρεύτηκαν εκεί μέσα.
Επιπλέον, η ακτινοβολία μικροκυμάτων στον άνθρωπο, όπως αυτή των ραντάρ, προκαλεί την «ασθένεια των μικροκυμάτων». Συμπτώματα της είναι: η αρχικά χαμηλή πίεση αίματος και ο αργός σφυγμός. Σε επόμενη φάση εμφανίζονται πονοκέφαλος, ίλιγγος, πόνος στα μάτια, αϋπνία, οξυθυμία, ανησυχία, πόνος στομάχου, νευρική ένταση, ανικανότητα συγκέντρωσης, τριχόπτωση, αυξανόμενη εμφάνιση σκωληκοειδίτιδας, καταρράκτες, αναπαραγωγικά προβλήματα και καρκίνος.
Τα ίδια συμπτώματα μπορούν να προκληθούν και από τη συστηματική κατανάλωση τροφίμων που παρασκευάστηκαν σε φούρνο μικροκυμάτων
Από γερμανικές, ελβετικές και ρώσικες έρευνες είχαν δείξει πως όλες οι παραπάνω επιδράσεις των φούρνων μικροκυμάτων οδηγούν τελικά σε αμετάκλητες ζημιές στη νεύρο-ηλεκτρική ακεραιότητα του νευρικού συστήματος και τον απομαγνητισμό του ανθρώπινου εγκεφαλικού ιστού.

Φουρνος μικροκυμάτων

Πηγές:

ntoremisolntoremisol


ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ
Στις μέρες μας η τηλεόραση αποτελεί βασικό μέσο ενημέρωσης και επικοινωνίας και κατέχει κεντρική θέση στα πιο πολλά σπίτια . Αν και πολλές φορές αποτελεί βασικό μέσο για την εκπαίδευση των παιδιών, προσλαμβάνοντας πληροφορίες, το να αφήνει ένας γονέας τα παιδί του όλη μέρα μπροστά από μια οθόνη τηλεόρασης δεν είναι και το καλύτερο για το παιδί ειδικότερα αν το περιεχόμενό της δεν είναι ελεγχόμενο από αυτόν. Δυστυχώς πολλά παιδιά μεγαλώνουν κυριολεκτικά μπροστά στην τηλεόραση, και βομβαρδίζονται συνεχώς από εικόνες ενός βίαιου κόσμου. Η συνεχής έκθεση στην τηλεοπτική βία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, διότι τα παιδιά στην ηλικία που βρίσκονται δεν μπορούν να διαχωρίσουν εύκολα το πραγματικό από το φανταστικό. Τις βίαιες εικόνες που βλέπουν τα μικρά παιδιά μπορεί να τις θεωρήσουν πραγματικές και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τους προκαλούνται φόβοι και άγχη. Τέλος μέσα από αυτά που παρακολουθούν επηρεάζονται στο σχολείο, πολλές φορές εμπλέκονται σε καβγάδες, αλλά και στο οικογενειακό περιβάλλον τους.

Τηλεόραση και παιδιΠαιδι και τηλεόρασηΤηλεόραση και παιδί Τηλεόραση και παιδί Τηλεόραση-Παιδί Τηλεόραση-Παιδί
Τηλεόραση & παιδί Τηλρόραση & παιδί Η παρακολούθηση τηλεόρασης μπορεί να είναι θανατηφόρα Η Αυστραλία απαγορεύει την παρακολούθηση τηλεόρασης στα παιδιά κάτω των 2 ετών  Τηλεόραση, «κακός μπελάς» για παιδιά και γονείςΌσο περισσότερη τηλεόραση παρακολουθούν τα μικρά παιδιά, τόσο πιο επιθετικά γίνονται Τηλεόραση και παιδί Βλαβερή η τηλεόραση για τα νήπια  H τηλεόραση βλάπτει μέχρι και την ικανότητα λόγου στα μικρά παιδιά

Πηγή:

ntoremisolntoremisol


Κυκλοφοριακό

Από το 2000 μέχρι και σήμερα έχουν κυκλοφορήσει περίπου 1.500.000 νέα αυτοκίνητα. Για να καταφέρουν κάτι τέτοιο οι αυτοκινητοβιομηχανίες δούλεψαν πάρα πολύ σκληρά. Δαπάνησαν πολλά ευρώ σε διαφημίσεις για να πείσουν τους καταναλωτές ότι χρειάζονται καινούργιο αυτοκίνητο. Αυτό, φυσικά, είχε ως αποτέλεσμα το 80% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αθήνα και στα άλλα αστικά κέντρα κυρίως τους θερινούς μήνες να οφείλεται στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Δίκαια, λοιπόν χαρακτηρίζεται το αυτοκίνητο από πολλούς «δυνάστης της καθημερινής μας ζωής».
Η Ελλάδα, δυστυχώς, κατέχει αρνητικό ρεκόρ σε οτιδήποτε αφορά στα επίπεδα των φονικών μικροσωματιδίων στον ατμοσφαιρικό αέρα που μεγάλο ποσοστό από αυτά τα σωματίδια οφείλεται στην κυκλοφορία των οχημάτων. Σ΄ αυτό το ρεκόρ πρώτη είναι η Θεσσαλονίκη, ακολουθεί η Αθήνα, μετά η Λάρισα και η Πάτρα.

Πηγή:
http://dim-sapon.rod.sch.gr/diafora/periballon/oikologia/13xoris.auto.html

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Αθήνα Κυκλοφοριακό στους δρόμους της Αθήνας Κυκλοφοριακό Κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους της Αθήνας Κυκλοφοριακό πρόβλημα στους δρόμους της Αθήνας Κυκλοφοριακό πράβλημα polution.jpg car-exhaust-fumes.jpg image.ashx

ntoremisolntoremisol


Παχυσαρκία και καθιστική ζωή

Τα παιδιά που παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόραση γίνονται απρόθυμα και δεν συμμετέχουν σε φυσικές δραστηριότητες με αποτέλεσμα να γίνονται παχύσαρκα. Ακόμα, τα παιδιά που παρακολουθούν προγράμματα όπως αυτά που αφορούν τρόφιμα είναι πολύ πιθανόν να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Οι διαφημίσεις για τρόφιμα συνήθως παρουσιάζουν προϊόντα χαμηλής ποιότητας (κυρίως ζαχαρώδη και με πολλά λιπαρά) και επιδρούν πάνω στα παιδιά.

Έρευνες έδειξαν ότι: «Αγόρια και κορίτσια που παρακολουθούσαν καθημερινά περισσότερες από 4 ώρες τηλεόραση παρουσίαζαν αυξημένο σωματικό λίπος και αυξημένο σωματικό βάρος, από εκείνα που παρακολουθούσαν λιγότερο από 2 ώρες. Τα παιδιά που παρακολουθούν φανατικά τηλεόραση δεν είναι δραστήρια και ενεργητικά.»
Γι’ αυτό οι επιστήμονες αλλά κυρίως οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά να αποφεύγουν την πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης και γενικότερα την καθιστική ζωή και να ασχολούνται με φυσικές δραστηριότητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά από 8 έως 12 ετών παρακολουθούν περίπου 21 διαφημίσεις καθημερινά για τρόφιμα, δηλαδή 7,600 διαφημίσεις το χρόνο.

Πηγές:

Παιδική παχυσαρκία και τηλεόραση Παιδί, παχυσαρκία, τηλεόραση Τηλεόραση - Υγεία Φαγητό με... παρέα...

ntoremisolntoremisol


Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License