Ψυγείο
Το ψυγείο είναι μια συσκευή που λειτουργεί ως μέσο αποθήκευσης με αντλία θερμότητας. Χρησιμοποιείται για αποθήκευση προϊόντων, κατά κύριο λόγο τροφίμων. Πολλά τρόφιμα διατηρούνται για περισσότερο χρονικό διάστημα σε ψυχρό και σκοτεινό περιβάλλον παρά έξω από αυτό. Ένα τυπικό οικιακό ψυγείο περιλαμβάνει δύο κύριους μη συγκοινωνούντες χώρους, τη συντήρηση και την κατάψυξη. Η συντήρηση έχει χαμηλή θερμοκρασία, αλλά δεν είναι αρκετή για να παγώσει το νερό• προορίζεται για προϊόντα που θα καταναλωθούν εντός μιας βδομάδας ή ενός μήνα. Η κατάψυξη έχει κατά κανόνα χαμηλότερη θερμοκρασία, ώστε να μετατραπεί το νερό σε πάγο, ενώ προορίζεται για αποθήκευση προϊόντων για μήνες. Άλλα ψυγεία έχουν μηχανισμό για την παραγωγή παγοκύβων ή ψύκτη, δηλαδή βρύση κρύου νερού.
Εκτός από τα οικιακά ψυγεία υπάρχουν και πλοία ψυγεία και το ψυγείο του αυτοκινήτου.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A8%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF
Όρβιλ Ράιτ (1903)
Γεννήθηκε στις 19 Αυγούστου
του 1871 στην πόλη Ντέητον της πολιτείας Οχάιο
και πέθανε στις 30 Ιανουαρίου του 1948 στην πόλη Ντέητον της πολιτείας Οχάιο.
Ήταν εκδότης, κατασκευαστής και πωλητής ποδηλάτων, ο εφευρέτης και κατασκευαστής του αεροπλάνου, πιλότος και εκπαιδευτής.
Γουίλμπουρ Ράιτ (1903)
Γεννήθηκε στις 16 Απριλίου του 1867 στην πόλη Μίλβιλ της πολιτείας Ιντιάνα
και απεβίωσε στις 30 Μαΐου του 1912 στην πόλη Ντέητον της πολιτείας Οχάιο.
Ήταν εκδότης, κατασκευαστής και πωλητής ποδηλάτων, ο εφευρέτης και κατασκευαστής του αεροπλάνο, πιλότος και εκπαιδευτής.


Οι αδελφοί Ράιτ, Όρβιλ (Orville Wright) και Γουίλμπουρ (Wilbur Wright), είναι οι δύο Αμερικανοί στους οποίους αποδίδεται[1][2][3] η εφεύρεση και κατασκευή του πρώτου επιτυχημένου αεροπλάνου στον κόσμο και η πραγματοποίηση της πρώτης ελεγχόμενης, μηχανικά προωθούμενης και με διάρκεια, βαρύτερης από τον αέρα, ανθρώπινης πτήσης στις 17 Δεκεμβρίου 1903. Την ιστορική αυτή πτήση τους επιχείρησαν στο Κίτυ Χωκ στη Βόρεια Καρολίνα, με το διπλάνο τους "Φλάιερ" που έφερε κινητήρα 12 ίππων που κινούσε δύο έλικες. Η πτήση εκτελέστηκε με τέσσερις δοκιμές, διάρκειας 12, 13, 15 και 59 δευτερολέπτων. Κατά την τελευταία διανύθηκε απόσταση 264 μέτρα.
Στα επόμενα δύο χρόνια τα αδέλφια εξέλιξαν την πτητική μηχανή τους στο πρώτο πρακτικό αεροσκάφος σταθερής πτέρυγας. Παρόλο που δεν υπήρξαν οι πρώτοι που κατασκεύασαν και πέταξαν πειραματικά αεροσκάφη, οι αδελφοί Ράιτ ήταν οι πρώτοι που εφηύραν τις επιφάνειες ελέγχου του αεροσκάφους, γεγονός που κατέστησε την πτήση αεροσκαφών σταθερής πτέρυγας εφικτή.
Η θεμελιώδης ανακάλυψη των αδελφών Ράιτ ήταν η εφεύρεση του «Ελέγχου στους τρεις άξονες» (three axis-control) που επέτρεπε στον πιλότο να κατευθύνει το αεροσκάφος αποτελεσματικά και να διατηρεί την ισορροπία του αεροσκάφους[4]. Η μέθοδος αυτή έγινε και παραμένει μέχρι σήμερα η κύρια και βασικότερη μέθοδος ελέγχου των αεροσκαφών σταθερής πτέρυγας κάθε είδους[5][6].
Ο υπάλληλος του καταστήματός τους Τσάρλι Τέηλορ (Charlie Taylor) έγινε σημαντικό μέλος της ομάδας, κατασκευάζοντας τον πρώτο τους κινητήρα αεροσκάφους, σε στενή συνεργασία με τους δύο αδελφούς.
Στο άρθρο αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το άρθρο Wright brothers της Αγγλόγλωσσης Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%86%CE%BF%CE%AF_%CE%A1%CE%AC%CE%B9%CF%84
Το αεροπλάνο ρυπαίνει σοβαρά την ατμόσφαιρα και, καθώς τα αεροπορικά ταξίδια έχουν αυξηθεί λόγω της ανόδου των εισοδημάτων και της πτώσης των τιμών των ναύλων, η συμμετοχή αυτού του πολυτελούς μεταφορικού μέσου στη ρύπανση του περιβάλλοντος αυξάνεται διαρκώς. Μάλιστα πιθανόν να απειλήσει σοβαρά τις επόμενες γενιές.
Ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια μίας δίωρης πτήσης εκπέμπονται 0,2 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, όσο περίπου εκλύει και ένα αυτοκίνητο σε τρεις μήνες.
Όσο περισσότερους επιβάτες μεταφέρει ένα αεροσκάφος, τόσο πιο γρήγορα και πιο ψηλά θα πρέπει να πετάει για να νικήσει τη βαρύτητα. Για να το κάνει αυτό θέλει καύσιμα, άρα όσο περισσότερα καύσιμα πρέπει να καταναλώσει, τόσο περισσότερα καυσαέρια θα εκπέμπει στην ατμόσφαιρα. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι ένα αεροπλάνο εκπέμπει κατά μέσο όρο 140 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο και ανά επιβάτη.
Τα αεροπλάνα όμως επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και με άλλους τρόπους.
Οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την καύση της κηροζίνης κάνουν το οξυγόνο και το άζωτο που βρίσκονται στον αέρα να ενώνονται σε οξείδια του αζώτου, τα οποία αυξάνουν τη θερμοκρασία και επιτείνουν κατά 60% την επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Επιπλέον τα αεροπλάνα εκπέμπουν υδρατμούς, αιθάλη και θειικά άλατα. Οι συγκεκριμένες ουσίες από μόνες τους δεν είναι επιβλαβείς, αλλά στα υψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας δημιουργούν επιπλέον σύννεφα. Στις ψυχρές θερμοκρασίες των στρωμάτων αυτών, τα αέρια που εκπέμπει το αεροπλάνο, σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλούν οι καύσεις του, σχηματίζουν συμπυκνώσεις μεγαλύτερης ή μικρότερης έκτασης και διάρκειας, με γνωστότερη την λευκή γραμμή που αφήνουν τα αεροπλάνα πίσω τους. H γραμμή αυτή λέγεται ουρά συμπύκνωση και παγιδεύει επιπλέον θερμότητα. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι οι ουρές συμπύκνωσης αυξάνουν κατά 40% το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» που προκαλεί το διοξείδιο του άνθρακα. Αν προσθέσουμε τα δύο ποσοστά, βλέπουμε ότι τα οξείδια του αζώτου και οι ουρές συμπύκνωσης διπλασιάζουν την επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν τα αεροπλάνα στην ατμόσφαιρα!
Επιπρόσθετες πληροφορία που αφορά το θέμα φαίνεται παρακάτω:
- Η αεροπλοΐα ευθύνεται για το 1,6% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ενώ μπορεί να παράγει το 15% των αερίων του θερμοκηπίου ετησίως αν δεν τεθεί υπό έλεγχο.
http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-B106/149/1067,3892/
http://www.aparadektoi.gr/home/48/801-----?tmpl=component&type=raw